You are currently viewing Sneak preview + sidebyside / jämförelse av några ”mittens”

Sneak preview + sidebyside / jämförelse av några ”mittens”

En sneak preview och sidebyside-jämförelse av Black Diamond Mercury Mitt, The North Face Himalayan Mitt, Hestra Army Leather Expedition Mitt samt också Outdoor Research Alti Gloves. 

Detta är utan tvekan det svåraste jag stött på hittills i utrustningsväg. Den skönaste och varmaste vanten, är den jag blir totalt handikappad med. Jag äger redan Hestras Expedition Mitt och den är så otroligt go. Mjuk och superskön liner och riktigt varm. Kanske rentav den varmaste av dem, men det är inget jag har belägg för utan det är bara så det känns. Jag kan däremot inte ens snyta mig med den på. Tummen är för stor och fingerfacket är gigantiskt. Jag kan inte ens med våld pressa in den i handtaget på en repklämma/jumar/ascender.

Nu har jag ju redan köpt och använt vantarna, annars hade jag nog lämnat dem i retur. Som sagt, fantastiskt varma och supersköna, men kanske inte det bästa för att hantera karbiner och annan klätterutrustning.

Jag beställde hem lite andra vantar för att prova och utvärdera.

P1100079BD Mercury Mitt; en lite mindre vante storleksmässigt, men Alan Arnette har haft den på både Everest och Manaslu. Samtidigt har jag bekanta som har sagt att de frusit i den. Hemma i lägenheten är den dock varm och med den kan jag hantera ascendern riktigt bra. Jag får in alla fingrar och får ett bra grepp om ascendern. Däremot precis som min Black Diamond Guide-handske så nyper den åt mina fingrar lite väl mycket. Det är en löstagbar liner där tumme och pekfinger är separat, övriga fingrar i samma fack (sk ”lobster” eller hummervante). Det verkar som om just Black Diamonds handskar inte passar mina nävar (storlek 9) så bra. Black Diamond har en ”Absolute Mitt” också som är varmare, men därmed också större. Jag provar dock inte den, utan nu får det nog räcka med BD’s sortiment.

P1100078The North Face Himalayan Mitt; denna är jag lite fundersam på. Den är gjord för 8000-meters expeditioner och ska vara riktigt varm, men den har ingen lös liner som går att ta ut och torka. Den verkar tveklöst varmare än Mercury Mitt och väger väldigt lite. Denna får jag faktiskt in i ascendern, men inte lika lätt som Mercuryn och jag får inte lika bra grepp. Däremot får jag in den bättre än Hestras vante där jag inte kan använda ascendern alls. Denna är väldigt lång och jag är lite fundersam på hur goretexmaterialet kommer att klara av ascendern då den är lite vass på utsidan. Kruxet är att jag nyper åt dunet rätt mycket i ascendern dock så jag vet inte hur mycket värmeisolering jag förlorar på det.

Hestra Army Leather Expedition Mitt; vanten som jag blev kär i från första stund, men som jag inte kan göra så mycket med. Även här en ”lobster”-funktion på linern och linern är verkligen supergo. Handsken är rymlig och höll mina nävar mycket varma på Aconcagua. Betvivlar inte en sekund på att jag klarar Everest och Denali med dessa, men återigen, jag kan inte använda en ascender med dem. Det går bara inte.

P1100075Outdoor Research Alti Gloves; utmanaren till de stora vantarna. Denna handske har faktiskt samma temperaturspec. som Mercury Mitt och flera säger sig ha haft den hela vägen upp på Everest. Den är stor och den är inte speciellt smidig, men jag får med lätthet in den i en ascender och jag har mycket mer flexibilitet med den. Den verkar genomtänkt på alla plan med goretex, en superskön liner, läderförstärkning i handflatorna mm. Den kändes så pass bra att det blir nog min ”go to” för de kallare bergen.

Överlag så nu när jag känt och klämt på alla så känns det som om jag kommer att välja OR Alti Gloves och försöka att använda dem även under toppturer, åtminstone då jag rör mig. Om fingrarna blir för kalla så kommer jag få växla till en vante, men jag törs inte bara ta med mig Hestras vante på nästa expedition. Den åker nog med, men blir min ”nödvante” eller den jag nyttjar till raster mm. Jag tror att jag behåller TNF Himalayan Mitt också, så är det vanten jag väljer om jag absolut inte kan ha OR Alti-handsken under toppturen.

Jag har ägnat en hel kväll nu åt att dra mig ”uppför” på ett rep i källaren och simulera en bestigning med ascender och utvärderat vantarna. Det känns absolut som att jag är ”good to go” med The North Face-vanten och OR Alti-handsken. Hestras vantar följer med som reserv. Det är aldrig fel att ha ett extra par om något skulle hända för mig eller för någon annan.

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Johan

    Hej!
    Nu var det ju förvisso alti gloves och inte alti mitts du testade, men har du möjligtvis någon uppfattning om vilka som borde vara varmast av hestras expedition mitt och outdoor research alti mitts?

    1. trailpeter

      Jag kan tyvärr bara gissa då jag inte mätt temperaturskillnader eller annat, men jag har känt på OR Alti Mitts också och hittills är Hestras Expedition Mitts de som jag uppfattar som varmaste. Det liksom känns på vanten, den är helt galet tjock med fyllning. För tjock enligt mig om man vill kunna hantera något som helst med vanten på. Därav för mitt val så valde jag en mer ”agil” vante som är lite smidigare att hantera utrustning med, men hade jag sökt den varmaste vanten av dem alla så hade jag hållt kvar Hestras.

Lämna ett svar