You are currently viewing Sneak preview på fler handskar…

Sneak preview på fler handskar…

En förhandstitt på Hestra Pickup C-Zone, Outdoor Research Extravert Gloves, Arc’Teryx Lithic Glove, Outdoor Research Sensor Gloves, Hestra Seth Morrison Pro samt Hestra Windstopper Glacier Glove.

Har spenderat flera timmar ikväll med en slutgiltig utvärdering av handskar och vantar. Allt för att ha en så total setup jag bara kan komma, som ska klara av allt från att skida till Sydpolen, dra en pulka uppför Denali och klara av att hantera Lohtseväggen upp på Everest. Jag har gått med klättersele och hanterat karbiner, monterat rep i källaren och dragit mig fram med ascender, klippt i och klippt ur mig från repet mm. Jag har också provat olika kombinationer av vantar och handskar ihop med varandra och upptäckte glatt att linern sill Outdoor Research Alti Glove passade perfekt och var superskön i min Black Diamond Guide-handske.

Så här upplevde jag vantarna och handskarna i en sneak preview / första utvärdering.

P1100074Hestra Pickup C-Zone; jösses så sköna. Gummi inuti handflatan för ökat grepp och resten av handsken i softshell. Galet skön att ha på sig och andades bra. Inte direkt en varm vante, även om den har lite isoleringsmaterial. Jag kan dock förstärka isoleringen lite med min tunna liner av ull från Hestra. Handsken är både skön och snygg, så även om jag inte hittade en klockren användning för den för nästa berg, så funderar jag på att behålla den som vardagshandske att ha på stan osv. Så pass skön var den och Hestra svek mig inte denna gången heller.

P1100077Outdoor Research Extravert Gloves; de kanske fulaste handskarna jag någonsin sett. Läderförstärkningar och skumma mönster samt en gråbrun färg här och var vilket gör att handsken bara kort och gott är ful. Den har ingen liner utan är som en vanlig skidhandske, dock är den rätt så varm. Enligt specifikationen så ner till -17 grader i varje fall. Den har en slags gummibeklädnad på fingrarna och är rätt så flexibel. Jag kan absolut arbeta med t.ex. snören och karbiner utan problem. Jag velar lite fram och tillbaka just nu, men jag funderar på att ta den som min vardagshandske till nästa berg. Den har bra flexibilitet och jag tror t.ex. att den kan vara bra att ha i isfallet på Everest där jag ska passera flera gånger och hantera stegar och rep. Nöter jag sönder ett par handskar där, så har jag mina Guide gloves och Alti gloves i backup. Den är dock även i storlek Large rätt så liten, så jag får möjligen in min tunna ylleliner från Hestra i den men ingen tjockare fleeceliner.

P1100072Arc’Teryx Lithic Glove; absolut snuskdyr och dyrast i hela uppsättningen av handskar. Tyvärr, jag älskar Arc’Teryx överlag, men deras prissättning är helt galen. Snacka om att tanka in pengar bara pga märket. Handsken var dock kärlek vid första ögonkastet. Superskön inuti, mjuk och go och extremt flexibel. Den här kommer jag nog att skicka tillbaka, men jag hade lite svårt att slita mig från den. Enligt Outdoorgearlabs test så ska handsken vara riktigt, riktigt varm och de gav den dunderhögt betyg. Jag blir dock lite fundersam för det känns verkligen att materialet är olika tjockt på olika ställen i handsken. Vissa ställen känns den väldigt tunn på. Jag är lite fundersam på hur pass bra den faktiskt är på ett kallt berg. Hade den inte kostat nästan 2000 kr, så hade jag nästan behållt den som en vardagshandske om inte annat. Den är snygg, väldigt vattenbeständig och otroligt skön. Jag hade hellre använt denna på ett berg, men törs jag ta en tvåtusenkronorshandske och slita med i isfallet t.ex? Det känns bättre att nöta skiten ur OR’s Extraverts då.

P1100073Outdoor Research Sensor Gloves; dessa kändes fel direkt. Lagom tighta runt händerna, men flera centimeter för långa. Lustig konstruktion. En storlek mindre hade nog blivit för tight runt handen. Var inte helt förtjust i att hela insidan av handsken är i läder och hela utsidan i softshell. Föredrar när de mixar lite i handflata/fingrar mm. Returneras direkt. Den kändes för övrigt inte som en bergsklättrarhandske utan mer som en handske för suspekta provtagningar eller labb. Fördelen med den är att den ska vara kompatibel med smartphones osv, men jag kommer sällan använda mig av pekskärmar mer än på min Go Pro och den är ändå för liten för att det ska fungera med en handske.

P1100071Hestra Seth Morrison Pro; oj igen, Hestra, vilka handskar ni gör! Denna fick toppbetyg i Outdoorgearlabs test och jag förstår varför. Direkt när man trär den på handen så är den så galet mjuk och skön. Den känns varm och den känns flexibel. Det är en handske som är förstärkt över knogar/utsida händer för att t.ex. kunna slå i hinder om man åker skidor mm, men i mitt fall som bergsklättrare så hade jag gärna skippat den delen. Handskarna är lite korta, men har handledsremmar vilket är bra. Jag funderade länge på om jag skulle behålla dessa, men i och med att jag redan har mina Black Diamond Guide-handskar, så returnerar jag dessa. Jag hade gärna sett att det var en löstagbar liner på dessa då de är av läder och blir de tillräckligt dränkta av snö/vatten, så kommer de bli svåra att torka i en sovsäck under natten t.ex. Mina Black Diamond Guide-handskar kan jag åtminstone skifta liners i och därmed alltid se till att ha en torr liner även om skalvanten är blöt. Jag kan bara varmt rekommendera denna till alla skidåkare och snowboarders och kanske också skoterförare! Riktigt trevlig vante och plus för den mjuka nästorken på tummen.

P1100076Hestra Windstopper Glacier Glove; mina Black Diamond fleecevantar gick sönder efter Elbrus+Aconcagua. Inte supernöjd med den kvalitén, men samtidigt så ett par fleeceliners hit eller dit. Dessa från Hestra var lite dyrare dock och lite för dyra egentligen för just ett par fleecevantar (400 kr), men de har Windstoppermembran i sig. Jag testade dem idag på en väldigt blåsig västkust och de höll händerna supervarma. Jag är helnöjd med dem och behåller dem, men det som är lite störigt är att de är sydda med någon elastisk söm vid handleden, tänkt att täppa till för att hålla värme inne och väta ute. Den är dock lite väl tight, så jag ska se om jag kan stretcha ut den delen. Det finns en risk att den stryper lite av blodtillförseln annars och då blir vantarna plötsligt värdelösa. I övrigt kändes de riktigt sköna och jag kan nyttja dem t.ex. i min Black Diamond Guide-handske, så den fungerar som skal som kan hantera rep och fleecen värmer händerna.

Det är en djungel med alla vantar och handskar, men det är fel plagg att snåla in på om man vill behålla fingrarna. Hestra tycker jag gör förbaskat bra produkter överlag och det är kul då det är ett svenskt företag (med sitt säte inte långt ifrån där jag bor dessutom). Outdoor Research är också kända för att göra bra handskar, men i mångt och mycket handlar det om att hitta en setup som passar ens fingrar och där man kan växla lite med olika liners och skal.

 

Lämna ett svar