You are currently viewing Handskprovning pågår

Handskprovning pågår

 • Inläggskategori:Blog
 • Kommentarer på inlägget:6 kommentarer

Detta är nog tillsammans med skor det jag har absolut svårast att välja och hitta utrustning som passar mig.

Jag är returavdelningarnas mardrömskund just nu, men jag har inget val. Det finns INGEN butik i Göteborg som har ett bra utbud där jag verkligen kan få prova igenom handskar i butik. Någon butik har inriktat sig på Hestra, en annan har lite mixat urval på sådär 10-sorter och då en salig blandning mellan skidhandskar och vanliga ofodrade klättringshandskar osv.

Jag måste få bukt med detta och omgående hitta en handsksetup som jag trivs med och som fungerar. Nu har jag beställt från fyra olika nätbutiker och fått hem halva leveransen. Fler vantar och handskar kommer alltså till veckan. Tack gudskelov för att man kan handla på faktura så att jag med lite tur hinner returnera och få fakturan ändrad eller krediterad innan det är dags att betala. Det tar inte lång tid att nå summor på runt 30 000 kr när det gäller alpin utrustning…

Min tunna liner är dock given redan, det är Hestras merinoullvante. En tunn men riktigt skön vante. Jag fick dock gå ner i storlek från 9 till 8, trots att jag har en 9-hand. Jag hade en 9-vante på Aconcagua och den hade för mycket löst som korvade sig vid fingrarna. Den linern åker på och passar mer eller mindre i varje handske och vante sedan utan att det blir för trångt. Merinoull i sig värmer, men den skapar också en litet luftlager närmast handen som extra isolering.

Sedan kommer problemet då. Jag vill ha en eller två vantar för lägre höjd och gärna vindblockerande. Softshell osv är riktigt trevligt, men fungerar sämre om jag drar på ännu en handske ovanpå. Däremot vanliga fleece är goa inuti en vante, men har sämre vindstoppnigsförmåga (vissa har extra windstoppermaterial insytt). Det får alltså förutom merinoullvanten blir en fleecevante och en softshell. Jag hade bara fleecen på Aconcagua och jag saknade en Windstopper-variant då blockera vinden gör mycket för fingervärmen.

Sedan i Nepal behöver jag en klättringshandske, som klarar av att hantera rep och stegar. Läder är mer tåligt inte minst när det kommer till rep och om jag ska repellera t.ex. då repet dras genom handsken, men samtidigt är läder inte lika fukttåligt som goretex. Är det mycket snö så blöder läder igenom rätt fort och tar längre tid att torka. Så även här är det nästan mest optimalt att ha en läderhandske och en goretexhandske med sig, i varje fall på dessa längre alpina expeditioner. Jag har redan min Black Diamond Guide som jag tyvärr tycker är för tight med sitt vanliga foder, men tar jag merinoull+fleecevantarna ovan och stoppar in i läderskalet på Guiden, så får jag en bra kombo. Jag tar med mig originallinern också så får jag prova lite med den.

Däremot saknar jag goretexhandskar som är varma, som är flexibla och som kan ta emot duktigt med snö och vatten. Just nu utvärderar jag framför allt Arc’Teryx Lithic (svindyr! hur kan man ta över 2000 kr för en sådan handske i rek.pris?!) och Outdoor Research Alti glove. Lithicen är inte lika varm, men mycket, mycket smidigare. Återigen, hur blir den med mina två mindre vantar under? Kontra Alti Glove som har en liner som går att ta ut, är lättare att torka i sovsäcken på natten men som är mycket mer bulkig.

Det stora kruxet som jag har är att Hestravanten som är riktigt varm och go, får jag bara inte in i en jumar (se filmklippet ovan). Dels måste jag kunna operera låsningsfunktionen på den med tummen. Det går bara inte med Hestravanten. Dels får jag inte in vantens fingrar in i jumerns handtag. Antingen får jag chansa på att jag kan våldföra mig ändå med handsken på jumarn/ascendern, eller så får jag skaffa en till stor vante som inte är fullt lika bulkig. Jag provar just nu The North Face Himalayan som jag faktiskt får in i ascendern/jumarn, fast med lite våld. Alternativt måste jag försöka se till att handsken ovan är så pass varm att jag kan bestiga Everest med den utan att behöva växla till den varmaste vanten.

Det är ”tänk om” som stör mig, dvs jag måste vara förberedd på alla scenarios. Om jag lägger flera hundra tusen på en expedition som jag får avbryta för att handskarna inte fungerade på 8000 meters höjd, så kommer jag hata mig själv för att jag inte betalade 1000 kr extra på hemmaplan och tog med mig ett par alternativa handskar. Fortsättning följer, i veckan kommer jag uppdatera med min nya uppsättning handskar och vad jag valde och varför.

Detta inlägg har 6 kommentarer

 1. Emelie

  pfff…rocket science… good luck… ?

  Du har en hel uppsjö av vantar att testa nu ju. Någon kombo bör ju vara perf.

  Du lär ju inte frysa om du blir utelåst och förvarar allt i gäst stugan med alla dina fjäderdräkter ?

  1. Emelie

   och jag går och klagar över att jag aldrig hittar rätt ytterkläder för att få lagrena att bli så perf som möjligt… jag ska sluta med i detta nu!

   1. happyhiker

    Jag kommer aldrig mer kunna klaga på en kvinnas garderob iaf! Sablarns friluftsliv… 😀

  2. happyhiker

   Haha, ja lite rocket science! Att bli varm är det enkla, att bli varm och smidig är det svåra! Jag väntar på ett paket till med vantar, men jag tror jag har en idé om hur jag vill gå vidare. Billigt blir det dock inte, buhuuuu

   1. Emelie

    usch nej det kan jag förstå. fattar inte hur du lyckas finansiera allt det du gjort på så kort tid och där inkl all din utrustning. Det verkar ju som att du är uppe i otromiga summor snart. Och då är du inte ens färdig med bergen.

    1. happyhiker

     Mm mycket pengar tyvärr. Har sålt massor och får leva galet snålt nu. Samtidigt gör jag inte så mycket annat överlag som kostar pengar, utan det blir All In på detta nu.

Lämna ett svar