You are currently viewing Bajslucka, bra feature!

Bajslucka, bra feature!

 • Inläggskategori:Blog
 • Kommentarer på inlägget:4 kommentarer

Utprovning av utrustning för 8000 meters berg (och Denali) pågår!

Med siktet högre och kallare än innan, så måste jag också komplettera med mer utrustning. Till Aconcagua tog jag bara med mig min lätta Arc’Teryx dunjacka, vilken jag är smått förälskad i då jag tycker jackan är varm, skön och riktigt snygg. Använder den massor till vardags. Guiden på Acon sa snabbt till mig att jag behövde en kraftigare dunjacka dock, så jag hyrde en sådan – och det är jag glad för. Det var riktigt kallt stundoms och det hade nog kunnat gå med min lätta dunjacka också, men jag hade verkligen fått kräma på med minst fyra lager om inte fem. Det var riktigt skönt att dra på sig den stora jackan på Acon.

Nu när jag siktar på högre berg så på Everest och Cho Oyu så har de flesta dundräkt på sig under toppturen. Det kan man i och för sig ha på Denali också, men lägre ner på berget blir det på tok för varmt. En annan variant är att köra salopette (byxor) och separat jacka. Dundräkten har fördelen att den kapslar verkligen in värmen och du har ingen glipa vid midjan eller så, varken för snö att blåsa in eller för värme att sippra ut. Samtidigt blir det att du får näst intill bo i dräkten när du väl kliver i den och den är tung att släpa på fram tills att du ska använda den.

En separat jacka + salopette/BIB är mer användbar. Jackan hade jag kunnat ha på Aconcagua nu och den är rätt skön att ha i Base camp osv också. Dessutom har jag ett par syntetbyxor med långa dragkedjor som man kan kliva i på kvällar och morgnar eller bara mysa i under vilodagar i basecamp. Då blir det bara dunbyxan som man släpar runt och till sist tar på sig inför en topptur. Det är betydligt lättare att göra toalettbesök osv också med lättare byxor och bara en stor jacka på sig, även om dundräkten har just en bajslucka som jag kallar den. Inte minst användbart för kvinnor överlag, men för att underlätta just toalettbestyr så finns det en lucka med dragkedjor som man kan dra och öppna. Testade lite med dundräkten jag har köpt hem, även om den i storlek Large var aningen för stor för mig.

Det lutar dock åt att jag väljer salopette+jacka istället och räknar då iskallt(!) med att klara mig med det på samtliga berg, allt från Everest till Denali. Hade önskat jag hade sponsorer dock, för de här rackarna är inte billiga, alls. Det går i och för sig att hyra, men jag kände nu på Aconcagua att det var sådär skoj att hyra en jacka som ändå har blivit utsatt för ”wear and tear”. Det känns fräschare att ha eget och jag får tid på mig att öva hemma och prova hur allt känns med ryggsäck, klättersele osv.

Dundräkten var i det närmaste jag kunde komma en finsk bastu i vardagsrummet i varje fall. Jösses vad varmt det blev…

 

Detta inlägg har 4 kommentarer

 1. Emelie

  är cho oyu det berget du ska till nu snart?
  du avslöjar aldrig vilket berg du ska ge dig på uta låter oss gå nyfikna?

  1. happyhiker

   Hah, vi får väl se, jag ska iväg och träna på ett berg först, men det är rätt så högt ja 🙂

   1. Emelie

    va de ska tisslas och tasslas då!?

    1. happyhiker

     Haha så nyfiken då! 😛

Lämna ett svar