You are currently viewing Förberedelserna har börjat och resan mot toppen är igång igen.

Förberedelserna har börjat och resan mot toppen är igång igen.

  • Inläggskategori:Blog
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Med blicken höjd mot skyarna ännu en gång. Here we go again, dags att ladda för fjärde bergsbestigningen på 1,5 år.

Just nu passerar tiden fortare än på länge. Kanske någonsin. Kalenderveckorna flyger fram och det stressar mig en aning, då jag vet hur mycket jag behöver få gjort innan det är dags för nästa berg. Absolut skönast känsla vore om jag kunde i god tid innan resan känna att jag är färdig med allt. Att jag är förberedd och avslappnad. Att jag har koll och är redo. Att jag är stark och i mitt livs bästa jag.

Det kräver dock att jag sparkar igång förberedelserna med buller och bång nu. Träningen är redan igång och med den går det bra. Helgens fyra träningspass satt som gjutet i kroppen, med allt från träning med ryggsäck och stegjärn i skidbacke till tvåtimmars traillöpning och styrketräning. Kroppen svarar bra och den återhämtar sig bra nu då jag också överäter och ser till att få i mig fler kalorier än jag gör av med, varje dag. Tillstymmelsen till rutor på magen kan jag kyssa adjöken, men jag måste bygga späck och en buffert inför nästa berg, så det är bara att trycka på med mat. Jag växlar mellan nyttig mat, hemlagad mat med bra proteinkällor, till rena rama godsakerna som äppelkaka med gräddblandad vaniljsås…

Nu är det dock hög tid att kika på utrustning. Denna gången ska jag klättra på riktigt och behöver inte bara komplettera med mer utrustning utan jag måste dessutom ha erfarenhet och vana av saker jag aldrig ens använt tidigare. Jag behöver fort som ögat få hem de delar jag saknar och få köra igång med klättringsinriktad träning.

Första prylarna har kommit, dvs fler karbinhakar, repsnöre, ascender, ATC-hink och en klassisk åtta. Jag väntar på en beställning på 50 meter rep också, därefter är tanken att leta upp en brant snöig backe och öva på att dra mig uppåt med ascender på fasta rep, sedan växla till åttan och öva på att ta mig nedför med repbroms. Likaså vill jag öva ren repellering med både åttan och hinken. Jag behöver också fräscha upp alla knutar och knopar, allt från klassiska prusiken till butterflyknuten. Det måste sitta i ryggmärgen. Nästan så jag borde köra en övning med att ställa klockan mitt i natten och se om jag kan slå knutarna nyvaken och i dåligt ljus. För det är i praktiken det jag kan råka ut för att behöva göra. Addera -30 graders kyla på det också och tjocka handskar. Allt måste klaffa.

Jag väntar på dundräkt och salopette/dunjacka som kommer i veckan. Ska prova ut hemma i lugn och ro då jag inte har bestämt mig riktigt. Dundräkt är det som är mest vanligt på 8000-meters berg, men BIBs och dunjacka är betydligt mer användbart. Jag har ju ett par syntetbyxor som är smidiga om man bara vill ha lite förstärkning på kvällen och BIB-byxorna kan vänta tills det är dags för topptur. Dunjackan däremot kommer användas frekvent på morgon/kväll i lägre camps. Dundräkten är dock inte rolig att krypa i/ur hela tiden i lägre camps, utan den blir ju mer för toppturen enbart. Just nu lutar det mot BIBS+jacka från RAB.

Jag har fått hem den balaclava jag hade beställt inför Aconcagua, men som blev försenad. Tycker dock den sitter lite väl tight, så även den ska fälttestas här på hemmaplan. Vill se om jag kan stretcha ut den lite och se hur jag upplever den om jag rör på mig. Har ju tyvärr lite stor näsa och det är just näsan den nyper åt.

Mina nya storskor måste jag få bukt med. De sitter inte alls så bra på fötterna som jag hade hoppats. Jag ska skära hål i dessa liners också och montera de batteridrivna sulorna på dem.

En solcellsladdaren är beställd från USA och skeppas just nu.

Jag är inte nöjd med min uppsättning med handskar just nu och är på jakt efter nya liners, nya mellanhandskar och en bättre allroundhandske.

Min fleecetröja som jag egentligen är rätt nöjd med, är lite för tight. Jag skulle egentligen vilja ha en fleecejacka också och inte bara en zipkedja vid hakan.

Fullt ös igen alltså! Ambitionen är att ha fått hem all utrustning innan sista februari och komma igång med scenariospecifika övningar.

Lämna ett svar