You are currently viewing Powerbank: Asus ZenPower ABTU005

Powerbank: Asus ZenPower ABTU005

Utlåtande om den smidiga och lilla powerbanken på 10050 mAh

Inför Aconcagua köpte jag en powerbank, för att kunna ge lite extra kräm till framför allt Go Pro-kameran då jag var rädd för att batterierna inte skulle räcka speciellt länge. De flesta som följer mina äventyr vet att jag avskyr stor och tung packning och utrustning. Lätt och minimalistiskt är min melodi. Slitsamt blir det ändå, men jag vill inte bränna onödig energi på att förflytta packning som väger bly – om jag kan undvika. Jag vill ha så höga odds det bara går att klara av en bergsbestigning och en del i taktiken är att inte bryta ner kroppen i onödan under acklimatiseringen utan spara på kroppens resurser och håll energiåtgången så låg det bara går.

Därav blev mina krav på en powerbank att den skulle vara liten och väga litet. Jag sorterade och filtrerade på storlek och vikt och började sedan bena ut i den enorma djungel med powerbanks som det ändå är. Jag konstaterade ganska snabbt att för liten och lätt också innebar för lite kräm i den. Jag drog gränsen vid 10000 mAh och strök alla alternativ under det. Jag ville också ha 2,4 A i strömstyrka.

Valet föll på en Asus och jag blev nästan förvånad över hur liten den var. I praktiken som ett cigarettpaket i storlek och bara lite mer än 200 g i vikt. Jag sydde ett fodral av fleece (från en billig fleecepläd köpt på Rusta) och satte kardborrband på fodralet. Därav fick den också lite skydd mot kyla och vind och ett litet lock. Bara att öppna locket och koppla in kablage.

Laddningstiden för att ladda upp den helt tog inte många timmar (4,5 i första testet). Jag laddade min Suuntoklocka och batterierna till Go Pron utan problem med den och den tappade inte nämnvärt i kräm. Desto mer suger laddning av min Samsungtelefon. Rent krasst så på berget så har jag telefonen avstängd för det mesta. Den drar helt enkelt för mycket batteri för fort. Är den påslagen så frestas jag också av att titta på telefonen då och då, även om jag inte är uppkopplad eller har täckning. Jag försöker mer se telefonen som något jag kan nyttja som tidsfördriv i Base Camp och där jag kan nyttja Wifi för att hålla lite kontakt med nära och kära hemma.

Hade jag avstått att ladda telefonen med powerbanken, så hade den gett kräm till både klocka och kamera i bra många omgångar. Jag är mycket nöjd med format och effekt och den fungerade bra när det var som kallast. Jag såg dock till att sova med all elektronik inne i sovsäcken för att hålla batterier mm varma. Powerbanken ska dock kompletteras med en solcellsladdare, troligtvis en Anker, för att få ett komplett system.

 

Lämna ett svar