You are currently viewing Fett för kallt klimat

Fett för kallt klimat

Provar och utvärderar ett specialfett för dragkedjor mm.

I lite varmare temperaturer så fungerar det bra med vaselin, talg, stearin osv för att smörja upp dragkedjor. Jag har dock dåliga erfarenheter av t.ex. stearin och ännu värre vaselin då det blivit extremtemperaturer. Provar ett nytt fett nu som åtminstone är till för temperaturer ner till -40. Aningen dyr tub, men samtidigt så räcker den troligtvis till alla mina klätterstrapatser.

Jag smörjer sådant jag inte vill ska kärva och då framför allt dragkedjan på mina gaiters/storskor. Den kärvade rejält på Aconcagua, kanske inte så konstigt så den snabbt fylldes med damm också, men det märktes att den inte löpte som den skulle utan att friktionen var för kraftig. Likaså kommer jag att smörja dragkedjan på de större jackorna. Behövs inte mycket, men det gör ack så stor skillnad när man står där med stora vantar och fipplar med en dragkedja och snabbt försöker öppna eller stänga något.

Lämna ett svar