You are currently viewing Reflektioner över utrustningen till Aconcagua

Reflektioner över utrustningen till Aconcagua

 • Inläggskategori:Blog
 • Kommentarer på inlägget:2 kommentarer

Det var en givande period på Aconcagua där jag både fick testa och utvärdera utrustning… men också kom på saker jag glömt hemma och borde haft med mig.

 • Det visade sig att hjälm var ett tvång i vår expedition och väl på väg upp mot toppen förstod jag varför. Nu fick jag låna en hjälm på plats, men min superlätta Petzl-hjälm hade varit skönare och bättre. Jag borde ha tagit med den.
 • Ryggsäcksfästet var riktigt bra för min Go Pro. Jag borde dock ha tagit med ett hjälmfäste eller huvudband till toppturen. Filmade och fotade på tok för lite under toppturen mest för att det var så jobbigt att ta fram kameran och selfiestickan.
 • Go Pro Hero Black 5 visade sig ha betydligt bättre batterier än föregångarna. Jag klarade mig på ett och samma batteri under toppturen och hade med mig två i reserv. Överlag klarade jag mig fint på ett och samma batteri hela resan, laddade det med powerbanken något tillfälle bara
 • Powerbanken var kanonbra. Liten och lätt och räckte perfekt
 • Solcellsladdare hade varit bra att ha i base camp då det kostade pengar att köpa ström där. En annan i gruppen hade en ihopvikbar med tre paneler (Anker) som verkade kanon. Blir till att handla.
 • Elektriska fotvärmarna tror jag fungerade fint. Jag kände ju aldrig värme i fötterna, men jag frös inte heller. Vid något tillfälle kändes tårna lite kalla under toppturen, men det var bara temporärt. När jag tog av mig kängorna på kvällen så lyste fortfarande båda batterierna, så batteripaketen klarade kylan och toppturen finfint. Jag ska helt klart fortsätta använda de elektriska sulorna.
 • Mina stora vantar har handledsremmar för yttervanten, men inte för fleecelinern. Jag skulle egentligen vilja ha snören/remmar till innerdelen också. Ibland vill jag kunna ta av mig båda och då är det skönt att ha båda hängandes i remmar, särskilt om det blåser. Nu var jag rädd för att linern skulle blåsa iväg. Ska se om det går att limma eller sy något.
 • Innan resan sydde min vän Maria lite fleecefodral åt mig, med fleecetyg jag köpt på Rusta. Dessa fodral fungerade kanon! De skyddade batterier, minneskort mm från kyla och var riktigt bra.
 • Jag tog med två MP3-spelare, men glömde totalt att ta med mig små hörlurar. Jag hade bara med mig mina stora hörlurar som jag hade till surfplattan för att se på film på. Således blev jag helt utan musik hela expeditionen. Det hade faktiskt varit trevligt att ha, inte minst till de otaliga timmarna som spenderades i höghöjdstält. Ljudböcker hade också varit trevligt. Nästa expedition får det nog bli en ljudboks-MP3 och en musik-MP3.
 • Jag hade bara med mig en duffelväska till Aconcagua, men det visade sig att vi egentligen behövde ha två. En för att skicka till Penitentes och en för att skicka till Basecamp. Nu fick jag packa min sovsäck i tunna säckar istället och det var inte roligt att skicka en sovsäck för 8000 kr med hemska mulåsnor utan att skydda den riktigt. Det gick dock bra, men jag var galet nervös.
 • Min lätta och tunna dunjacka är riktigt varm med 850-fyllning osv, men den hade aldrig räckt hela expeditionen. Den stora dunparkan som jag hyrde var faktiskt ett krav. Till nästa expedition måste jag nog tyvärr köpa med mig en dunparka, även om de är tunga och svindyra.
 • Min vanliga kamera lämnade jag faktiskt i base camp. Jag fotade uteslutande med GoPron. Frågan är om jag inte ska ta med mig min sony actioncam nästa gång istället och ha som reservkamera. Plötsligt kändes min gamla kamera bara tung och klumpig, trots att det är en väldigt liten systemkamera.
 • Duntofflorna, mina booties, var helt fantastiska i Base Camp. Dock blev de väldigt smutsiga där. De hade nog varit bättre att ha på snö kanske eller bara ha inne i tältet. Samtidigt var det riktigt skönt att bara dra på dem istället för tunga skor på morgonen. Det gick bra att gå på sten osv med dem också, men som sagt, de var inte så fräscha att gå in på dass med. Egentligen skulle jag ha haft tåligt överdragsskydd till tofflorna, så jag kunnat ta ur tofflorna och stoppa dem i sovsäcken nattetid.
 • Jag växlade för lite Argentiska pesos innan expeditionen. Det var alltid någon lunch osv på väg till/från som inte ingick i expeditionsavgiften och som vi fick betala för själva. Jag skulle ha växlat motsvarande 1000 kr till. Dollar var också bra att ha med sig då det i Base Camp kostade att köpa WIFI eller ladda batterier t.ex. Likaså om något skulle hända och man behövde hjälp av en ”porter” så behövde man pengar på plats.
 • Jag fick ett tips till mina stegjärn som jag ska ta tillvara på. Jag har Grivel Air Tech. Som en extra säkerhetsåtgärd ska jag köpa två spännremmar och dra under foten och upp ovanpå klätterskon. Alltså två fristående remmar som låser runt foten och som låser själva stegjärnet till klätterskon men också låser stegjärnets remmar.
 • Sedan så för all del så var Hestravantarna sköna och varma, men de är för klumpiga för att hantera karbiner, jumar mm. Jag måste köpa ytterligare en vante och jag ska ta en titt på en som inte har löstagbart foder. The North Face har en som jag ska prova som verkar kallare, men som har mer rörelseförmåga. Då får Hestravantarna bli backupvantar.
 • Ryggsäcken min börjar gå mig lite på nerverna. Trots att den har fått bra recensioner och höga betyg, så börjar jag bli allt mer missnöjd med den. Topplocket håller sig inte kvar på toppen, utan glider ner och ut på baksidan så fort man lastar minsta lilla lunchbox eller vad som i det. Höftbärarbältet var inte skönt när väskan var fullastad och jag kände överlag att jag gärna hade velat ha en annan ryggsäck faktiskt.
 • Jag skippade vätskeblåsa denna gång och körde enbart med min axelremsvattenflaska med sugröret till. Tyvärr hade något hänt med flaskan. Den smaksatte vattnet med plastsmak, en riktigt vidrig plastsmak dessutom. Tyvärr hade jag inget val utan fick dricka ur den ändå, men det var äckligt. Dynafitflaskan åker alltså i soporna omgående. Nästa expedition blir det utan tvekan vätskeblåsa och jag ska nog köpa en ny och annan blåsa än min Camelbak som jag upplever är svår att stänga och som läcker ibland.
 • Karbinhakar var bra att ha med till Aconcagua, även om jag inte hade med mig klätterselen. Jag skulle ha tagit med mig lite rep och några slingor också. Det dyker alltid upp något man vill kunna fästa eller binda.
 • Antalet värktabletter var helt felkalkylerade i medicinpåsen. Jag brände rubbet. Hade tyvärr inte räknat med att jag skulle bli förkyld och vara så sjuk som jag var hela resan, men rubbet gick åt skogen. Jag borde ha haft med mig lite hostmedicin och jag borde ha haft med mig mer värktabletter och mer nässpray. Hela första veckan kämpade jag med nästäppa då jag inte vågare slösa för mycket på den lilla nässpray jag hade.
 • Försvarets hudsalva som jag alltid har med mig blev hyllad av de andra i expeditionen. Många hade problem med spruckna läppar mm. Ack denna salva vad den är go.
 • Samtliga dragkedjor, allt från duffelväskan men egentligen främst på mina klätterskor, kärvade. Jag har nu beställt ett speciellt fett som klarar temperatur ner till -40. Återkommer om det, men innan nästa expedition måste allt fettas in.
 • Min reseadapter hade inte den V-formade kontakt som visade sig vara vanligast i Argentina. Jag hade lite problem med att ladda mobilen mm på hotell osv.
 • Kissflaskan visade sig vara oumbärlig nattetid. Det var dock gränsfall på att jag skulle ha haft en till med mig. 1 liter räckte knappt till två nattskvättar.
 • Handvärmarna fungerade OK, men varade inte speciellt länge. Dock var det inget problem att ha ett par extra med i jackfickan och ta fram under toppturen. Jag borde ha haft med mig 2-4 st till.
 • Andningsmasken som jag köpte innan, Airtrim-masken, var riktigt bra. Det var skönare att sova med den än med en buff. Nackdelen var att filtret var lite väl kallt (racefiltret) och jag borde köra med varmare filter nästa gång. Det blev även rätt mycket kondens inne i masken så jag vaknade ibland av att jag var blöt i ansiktet. Det var helt klart skönare att andas varm luft nattetid för att skona lungorna och luftrören.

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Emelie

  När du fick för dig att ta dig an denna enorma utmaning som seven summits, hade du räknat med att lägga ut så otroligt mycket pengar på utrustning då som du gör?

  Hur gick det förresten med eventuell/a sponsor(er)?

  1. happyhiker

   Hade verkligen inte räknat med så mycket pengar på utrustning, men samtidigt är det inget jag vill tulla på när jag är inne i matchen nu. Jag hoppas dock kunna sälja en del när jag tröttnar på klättringen. Jag har inga sponsorer just nu och det är lite svårt att få rakt av också, men jag ska försöka bestiga ett berg till så jag har gjort ”mer än hälften” iaf. Sedan får vi se om jag kan lyckas hitta någon form av sponsring för resterande berg. Annars kommer jag att få lägga ner projektet helt 🙂

Lämna ett svar