You are currently viewing Var är all snö? Stegjärnsträning i Norrland.

Var är all snö? Stegjärnsträning i Norrland.

Blev några svängar med stegjärnen på i ett väldigt milt klimat…

Kan inte minnas att det var så här klent med snö i min hemtrakt som barn. Hade vi verkligen sådana vintrar då också? Nästan ingen snö alls och mildgrader. Blev några svängar upp och ner för Getberget, den lokala skidbacken, där snökanonerna åtminstone lagt en liten matta med snö.

Kändes jobbigt idag, men det var nog bra med lite träning i mina klätterskor och med stegjärn. Tog lite väl lång tid att bara komma i stegjärnen och kände att jag var lite ringrostig överlag, så det som bara skulle bli ett litet ”andas frisk luft”-pass, blev rätt nyttig träning med ”rätt” utrustning. Flåset gick dock i taket uppför, jösses vad puls och andning skenar bara för att det är en brant lite fjuttbacke. Nu höll jag rätt högt tempo men fick stanna flera gånger för att pusta ut. Nedför gick det bättre, men det är också en vanesak att träna in. Stegjärnen biter rejält framför allt nedför, så det gäller att våga luta kroppen framåt och inte bara köra ner hälen, utan driva ner alla taggarna i marken. Det är bara när det är lösare djupsnö som jag föredrar att låta hälen pressa igenom innan jag fäller fram foten och fyller på med resten av taggarna. Det är ett fräckt redskap i varje fall. Jag går alla dagar i veckan hellre med stegjärn på nedför en sluttning istället för att braka nedför med kängor i rullgrus.

Lämna ett svar