You are currently viewing Ännu mer utrustning och fälttester på gång

Ännu mer utrustning och fälttester på gång

Det verkar onekligen bli tio år på vatten och knäckebröd framöver för att kompensera allt material som jag köpt in…

Fick en riktigt bra kväll och lyckades avverka flera affärer med joggtempo genom butikerna. Fastnade i ett par kassaköer, men annars var jag mitt absolut mest effektiva jag som zickzackade überstressad mellan såsande julkunder. Flera paketleveranser till har landat också.

Jag köpte tidigare en ny actionkamera som jag hoppas ska filma med ännu bättre kvalitét. Jag kan filma med 1440p eller 4k bland annat, även om det sistnämnda formligen äter minneskort till frukost. Jag kände bara att dessa berg kommer jag inte göra två gånger, utan ska jag filma och dokumentera nu så ska det vara med högsta kvalitet. Sedan har jag handlat massa tillbehör som fler minneskort, fler batterier, extraladdare, selfiestick, ryggsäcksfäste osv. Tyvärr så hoppade jag till när väskan jag beställt kom på posten. Jösses vad en vägde?! En tum väska med lite utskuren skumplast inuti. Tänkte den kunde bli toppen för alla prylar då den är fuktsäker också, men den väger nästan 350g! Det drar ju iväg rysligt snabbt i vikt och vips så har jag 1 kg i vikt på bara actionkameran med tillbehör. Jag får sova på saken. En egensydd fleecepåse med lite extra insydda fack inuti och en dragkedja hade blivit ultralätt och nästan smidigare att packa också än denna väska.

Jag får som mest ta med mig 30 kg (23+7) och då kan vi räkna bort 1,5 kg redan på ryggsäck, 2 kg på sovsäck, 2 kg på storskor, 1 kg på kängor osv… det är bara de tyngre bitarna, sedan kommer alla kläder som i sin tur väger rätt så lite plagg för plagg då jag oftast köper lättviktsplagg, men många bäckar små stämmer verkligen här.

Efter timtals av research så slog jag även till på ett par värmesulor. Jag plöjde allt från kundrecensioner till mer utförliga tester och jämförelser och kollade även vad klättrarna från Everest har kört med. Först hade jag tänkt prova ett par sulor med inbyggda batterier, men de räckte inte speciellt länge. Separata batterier ger mer krut och dessutom är det inte direkt läge att ta av sig storskorna under en topptur för att byta batterier inuti dem. Däremot med externa batterier och en kabel mellan, så kan man faktiskt byta batterier under en topptur. En Everestklättare hade sytt in förlängningskablar i sin dundräkt och lät dem gå in i bröstfickan. Inte alls dumt. Ett par reservbatterier där så kan man ju i praktiken byta ståendes rakt av. Jag valde i varje fall externa och ett absolut krav var att batterierna skulle vara Lithiumtypen som klarar kyla bättre. Till sist stod det mellan effekt och batteritid och det blev ett par Therm-ic IC1200. Det fanns även med fjärrkontroll, men är det något jag garanterat skulle fippla bort på ett berg så är det en liten fjärrkontroll.

Batterierna är under laddning nu och första testerna med nya sulorna utan batteri, instoppade i mina liners, kändes riktigt bra. Jag valde performancesulan som är en lite stabilare sula och som kilar upp foten lite. Tanken är att ta en promenad både med mina 7000m-skor och mina 8000m-skor och se om det känns bra. I sådana fall får sulorna ligga i hela tiden, även då jag inte använder batterierna. Det som blir lite trixigt är att man rekommenderas att snitta ett litet hål i linern och det gör ont i en femtusenkronors sko. Tanken är att man ska dra ut kabeln på utsidan av linern och tejpa fast den mot linern. Jag får se om jag ger mig på den moddningen imorgon.

Till sist så slog jag till på ett powerpack också. Jag ville ha en tvåvoltare för lite snabbare laddning och som klarar ett par laddningar, men som inte var för stor eller tung. Jag landade på 10000 Ah som kändes lagom. Det blev en Asus i storlek som ett ciggpaket, märkbart tung, men med aluminiumhölje och smidig att packa ner.

Dagens sista inköp, men ack så viktiga inköp, blev zip-påsar för 10 kr på ICA. Just detta berg kan vara lite dammigt och ett busenkelt och billigt sätt att faktiskt skydda elektroniken är att lägga powerpack osv i zippåsar. Mer info kommer att komma om utrustningen löpande.

Lämna ett svar