You are currently viewing Utrustningsgenomgång inför Aconcagua
DCIM100GOPROGOPR0003.JPG

Utrustningsgenomgång inför Aconcagua

Genomgången av utrustningen är i full fart. En hel del behöver kompletteras och införskaffas då jag vill testa utrustning för 8000 meters berg på Acon.

Det ser ut som ett bombnedslag i mitt vardagsrum nu, men det hör till och är en del av tjusningen. Hade jag haft familj, barn osv, så hade jag antagligen behövt ha en yta i garaget eller använda gäststugan och smälla upp något bord eller så. Jag går igenom allt och testar och ser så att allt är ok, så det är både en slags inventering och en check mot packlistan. Sedan måste jag provpacka ryggsäcken ännu en gång, för innan Elbrus så hade jag svårt att få plats med allt i min 70-liters säck. Det som tog plats där var dock storskorna som jag packade i ryggsäcken. På Aconcagua kommer jag skicka en duffelväska med mulor och låta storskorna ligga i den. Sedan får jag se när de åker på, om det blir redan vid basecamp och upp till camp 1 eller så. Därmed borde inte packningen bli något bekymmer.

Jag gick igenom medicinförrådet härom dagen och noterade att jag behövde komplettera lite, så det är gjort + att jag köpt mer solskyddskräm och handsprit. Funderar på om jag inte ska köpa ännu mer solskyddskräm också, det är ju trots allt nästan en hel månad på berget. Jag är inte en sådan person som gillar att täcka kroppen med tyg, utan går hellre mer lättklädd och drar på solkräm. På Elbrus brände jag mig duktigt på nästan dock och upp inne i näsan samt på tungspetsen. Nu blir det dock inte samma sorts glaciärvandring, så jag behöver inte tänka på den delen på Acon.

Jag har som strategi att prova lite utrustning på Aconcagua som kanske är overkill för det berget, men som ger mig erfarenhet till kommande berg. Jag funderar bland annat på att köpa mig en Airtrim-mask och prova att ha den på berget. Den kalla och torra luften retar luftvägarna rejält och i Nepal pratar man om ”khumbuhosta”. Det är många som får avbryta sina bergsattacker pga irriterade luftvägar. Det är jobbigt nog att andas som det är utan luftrörskatarr. Så funderar på att prova masken. Sedan ska jag köpa ett par tjocka ”mittens”, dvs tumvantar. Det kommer att bli Hestras värstingvante. På Elbrus frös jag faktiskt om fingrarna i början av toppturen på natten och jag hade svårt att få upp värmen. På Aconcagua ska jag dra på mig mina mittens direkt och jag tänker också testa någon form av handvärmare. Har inte bestämt mig för elektrisk eller kemisk ännu. Tanken är att ge lite extra boost till nävarna och sedan växla till mina Black Diamond-handskar. Utöver det kommer jag ha liners + ett par fleecehandskar, så med alla innervantar osv så blir det totalt 6 handskar. Även detta är till för att öva då jag vill prova ut ett bra system som klarar att arbeta med jumars på högre berg.

Jag behöver med största sannolikhet komplettera med lite linersockar också.

Tvättmedel ska handlas och jag ska ta med mig lite tvättlina och knädnypor denna gång. Inget jag brukar ha med, men en månad på berget kommer absolut kräva någon tvättomgång.

Sedan behöver jag handla lite saker som en extra Nalgeneflaska att ha som kissflaska i tältet. Här skulle jag helst vilja köpa en fyrkantig Nalgene bara för att det går att särskilja den lättare i mörker. Tyvärr verkar det inte säljas i Sverige, men jag ska se om jag kan beställa från utlandet.

Det jag har kört fast lite med är valet av Balaclava. Jag har plöjt hundratals utlåtanden och recensioner och blir inte klok på vad jag ska välja. På Acon kan det blåsa rejält och jag vill verkligen inte få köldskador om näsa osv, så en balaclava är given. Det + Airtrim-masken borde kunna skydda ansiktet rätt bra. Kruxet är att jag skulle helst vilja ha en Balaclava som har ventilationsöppningar vid munnen och som är formad så att man inte immar igen skidglasögonen. I värsta fall köper jag en vanlig och klipper ett hål för munnen.

Det jag är lite lur på är om jag klarar mig utan täckbyxor på Acon. En del kör ”puffys” även på benen och det står med i utrustningslistan att jag bör ha. Samtidigt är det med största sannolikhet vinden som är det jobbiga för benen, så drar jag på mig mina långkalsonger och tar på mig mina hårda skalbyxor, så ska det ändå mycket till om jag ska bli kall. Samtidigt i en nödsituation så skulle det absolut vara skönt att kunna dra på ett par puffysar utanpå.

Ambitionen är att försöka ha tagit alla utrustningsbeslut denna helgen och få iväg de sista beställningarna.

Lämna ett svar