You are currently viewing Inventering och kompletteringsinköp

Inventering och kompletteringsinköp

Resan och äventyret börjar långt innan det är dags att kliva på planet och inför detta äventyr vill jag få klart så mycket jag kan i god tid.

Det är massor att tänka på inför varje äventyr och inte minst ju längre äventyren blir. Den här gången skulle jag vilja fixa så mycket som möjligt i god tid innan, så jag kan känna mig lugn och förberedd när det väl börjar dra ihop sig. Jag vet hur snabbt dagarna passerar när jag har mycket att göra på mitt jobb och när det händer andra saker i livet, men tanken är att verkligen prioritera reseförberedelserna på min fritid nu ett tag.

All utrustning ska gås igenom och jag ska se om det blir en solig dag så jag kan få hänga ut och vädra ur sovsäck och sovsäckslakan riktigt. Alla kläder ska tas fram och dras på, kontrolleras att de är hela och att inget tokigt har hänt i tvätten mm. Jag har en del kläder som måste tvättas upp nu innan resan och specialtvättas, dvs motsvarande handtvätt och med ett speciellt impregneringsmedel (Nikwax).

Igår kväll gjorde jag inventering av medicinpåse och hygienpåse.

Hygienpåsen avser toalettbesök där jag i några av campsen kan nyttja klassiska ”utedass” i form av ett hål i golvet, men högre upp på berget så kommer jag att bli tilldelad små platspåsar a’ka hundbajspåsar. Inte helt lätt att producera i när det blåser. Till detta brukar jag ha våtservetter, dels för de intimare regionerna och dels för händerna. Utöver detta lite handsprit också. Våtservetterna fungerar bra överlag till att ”tvaga” sig i armhålor, skrev mm. Jag brukar även där komplettera med lite handsprit mellanåt. Utöver detta så behöver jag en extra kissflaska. Jag brukar inte behöva gå upp mitt i natten och göra mina behov, men man dricker mycket vätska och höjden kan göra att man sover lite mer oregelbundet. Att i huvud taget gå ut ur tältet nattetid i minusgrader och stormbyar är ett projekt i sig, så istället tar man fram sin kissflaska och gör sitt behov i praktiken i sovsäcken. Jag ska klura på ett sätt att märka upp den så att jag även i mörker kan känna igen den och särskilja den från vanliga vattenflaskan, då båda är Nalgeneflaskor.

Medicinpåsen är ack så viktig. Jag är inte så glad i piller och det är ytterst sällan jag ens tar en värktablett, men högt uppe på ett berg skulle jag inte tveka en sekund att ta smärtstillande om det behövs. Samtidigt måste man vara smart. Uppstår huvudvärk, så måste man klura på om det är pga höjden och begynnande AMS, eller om det är t.ex vätskebrist. I det läget så är min strategi att det är ok att ta värktabletter initialt för att dämpa huvudvärken, men sedan vara lyhörd för om den kommer tillbaka eller ej. Ibland så kan det räcka att man får en god nattsömn så är man pigg och fräsch igen. Oavsett om det var höjden eller om det var vätskebrist. Däremot om huvudvärken blir värre eller är ständigt återkommande, då skulle jag skarpt misstänka att kroppen inte är tillräckligt acklimatiserad. Jag har i varje fall med mig både paracetamol och ibuprofen och tillräckligt mycket för att ge lite stöd om jag skulle bli skadad och ensam, vänta på evakuering eller motsvarande. Jag har enbart receptfria läkemedel med mig, men om jag hade haft tillgång till, så hade jag gärna haft med mig någon starkare tablett. Just när jag slet ur axeln ur led på Elbrus, så om jag inte hade fått den tillbaka i led där, så hade det blivit en helt sanslöst smärtsam nedstigning. Jag måste ju ner. I det läget hade det varit bra att kunna ta något starkare för att snabbt flytta sig ner till en evakueringsplats.

Utöver det är magtabletter ett måste och till denna expedition där det kan vara ont om snö på berget och sämre tillgång till vatten, så får jag även köpa med mig vattenreningstabletter och antiklorsmak. Samma sak här, hade inte antibiotika varit receptbelagt, så hade jag velat ha med mig en karta just för eventuella magproblem. Slås magen ut på hög höjd kan det vara ett smärre helvete att ta sig ner.

Till sist så åker det alltid med lite mer direkta antiinflammatoriska piller i form av Voltaren, utifall att någon sena blir lite för sliten eller så. Det var rätt skönt att ha med mig på Elbrus när axeln slets ur led och då muskler och ligament gärna svullnar och blir irriterade efteråt. Jag är övertygad om att voltarenet hjälpte till att kurera axelskadan, för inflammation och svullnad lade sig väldigt snabbt.

Obligatoriskt i medicinpåsen är också en lättare linda att kunna surra en stukad fot med eller ett trasigt knä t.ex. samt skavsårsplåster.

Allting strippas för att minska vikt och volym. Skavsårsplåstren tas ut ur sina askar och pillkartorna tas ut och stoppas ner i en påse. Är det redan använda kartor så klipper jag bort de delar som är tomma. Resultatet blir något av det viktigaste i hela packningen, tydligt uppmärkt med orange färg och MEDIC på etiketten.

 

Lämna ett svar