You are currently viewing Bergsklättring – en materialsport

Bergsklättring – en materialsport

Tveklöst, på alla plan, den aktivitet jag lagt mest med pengar på i hela mitt liv… huga, enorma summor! 

Jag valde egentligen 2015 att försöka styra om mitt liv. Från att prioritera husrenovering, så kände jag att jag måste leva också. Jobba hårt om dagarna för att få en lön som bara går till att få ett mögelhus friskt, medan åren bara går? Nä! Jag kände att jag måste få leva och göra något riktigt häftigt i mitt liv. Då började drömmen om Seven Summits, eller egentligen var Kilimanjaro drömmen först. Det var efter Kilimanjaro som Seven Summits blev ett mål.

Jag insåg rätt snabbt att min fjällvandringsutrustning, fokuserad på lättvikt och minimalistisk packning, behövde uppgraderas. Jag är fortfarande en lättviktspackare av rang och ser inget som helst macho med att släpa runt på 20 kg på ett berg när jag kan komma undan med 13 kg och känna mig piggare, fräschare och starkare överlag. Samtidigt vill man inte chansa på vissa prylar när det handlar om alpin miljö och där förfrysningsskador kan resultera i en amputerad kroppsdel. Storskorna och val av skydd för såväl fötter, ansikte och händer är otroligt viktiga. Bålen i sig, men den är ändå lättare att klä upp sig i genom lager på lager. Egentligen kan man klara sig med äldre plagg, men dra på fler lager. Köra dubbla underställ t.ex. osv. Huvudsaken man har ett bra skalskydd som skärmar av vind och åtminstone en varmare tröja eller jacka. Däremot är det svårare att klä sig i flera lager på händer och fötter. Det finns rentav en risk att förfrysa fötter t.ex. om man klär upp sig i för tjocka sockor som nyper åt tårna. Cirkulationen hämmas och du kan inte heller röra på tårna inne i skon kanske. Vips så är du i farozonen för förfrysningsskador.

Faktum är att det är en hel del riktigt otäcka köldskador runtom på dessa berg. Bara i år var det en hel hög med människor som hade rejäla ”frostbites” på Everest. Googla inte på det om ni är magkänsliga säger jag bara. Även på Aconcagua så är det rätt många som åker på köldskador. En orsak på Aconcagua är tveklöst vindfaktorn och bland det viktigaste i min utrustning för acon blir mina absolut bästa skalbyxor och skaljacka. Likaså skidglasögon. Blåser det så rinner det lätt vätska i ögonen och är det då kallt och en kraftig vindfaktor, så bildas det is runt ögonen.

Mycket att tänka på alltså! Jag återkommer mer inom kort om packningen för Acon, men visar här upp den nya storskon som är till för 8000-meters berg eller riktigt kalla berg som Denali. Den ska dock inte med till Aconcagua, men är införskaffad och får vänta på nästa bergstopp.

 

Lämna ett svar