You are currently viewing Fullt fart mot Sydamerika!

Fullt fart mot Sydamerika!

Mycket kan skita sig på vägen och i takt med att resfebern och bergssuget ökar så stiger också nervositeten.

Nu har jag lämnat blodprover på Sahlgrenskas blodgivningscentral och registrerat mig för att bli blodgivare samtidigt. Varför inte liksom? Får beskedet på måndag och kan få iväg klättringsansökan då. Flygbiljetter är bokade och det blev en helt galen logistik då jag tänker köra bil till min hemtrakt i Sundsvall och lämna min katt där, sedan flyga Sundsvall-Arlanda-Madrid-Santiago-Mendoza. Med den logistiken säger det sig självt att risken för förseningar och strul kan sabba resan rejält. Gissa om jag kommer att vara nervös.

Utrustningsmässigt har jag det mesta sedan Elbrus, men jag måste ändå börja förbereda mig för ett 8000-metersberg som jag ska försöka ta mig an efter Aconcagua om jag nu klarar Acon. Därmed är det lika bra att börja tänka ännu mer på extremkyla. Sovsäcken min går ner till -30 och jag har just nu svårt att se att jag någonsin skulle vilja ha en ännu mer isolerad säck. Sover jag i underställ och med mössa eller balaclava så kommer det att räcka långt köldmässigt och vid riktig extremkyla skulle jag kunna sova i dunjackan också. På Aconcagua kommer jag troligtvis inte att möta så extrem kyla, men jag måste ändå vara förberedd på det.

Någon balaclava äger jag inte och jag ska se om jag kan hitta någon lämplig. Det som verkar vara det värsta på Aconcagua är vinden. Det blåser ofta och det blåser ofta rejält. Har sett flera som har skrivit temperaturer runt -16 och -18, vilket inte är superkallt om man tänker sig en vanlig svensk vinterdag på stan. Däremot om det kommer riktigt dundrande vindar på det, så räcker det till för att orsaka rejäla köldskador. Det som blir nytt här på berget jämfört med Kilimanjaro och Elbrus är t.ex. att jag måste tänka verkligen på att skydda näsan.

En balaclava värmer i och för sig, men skyddar inte speciellt bra mot vind. Jag ska prova och se hur mycket jag kan skydda ansiktet med min skaljacka och huva, ihop med skidglasögon nu i helgen.

Jag upplevde på tok för kalla händer på Elbrus och hade inte solen kommit upp och med det långsamma tempot vi hade på morgonen där, så hade jag kunnat förfrysa mina händer. Då hade jag ändå snuskigt dyra och bra handskar, men det var just handskar och inte vantar/mittens. Jag behöver köpa ett par mittens och jag ska faktiskt prova både hand och fotvärmare denna gång tror jag. Just när kroppen inte får upp värmen tillräckligt, man är nyvaken, kanske lite frusen efter att ha kravlat sig ur sovsäck och kommit i skalkläder osv – då kan det nog vara rent komfortmässigt om inte annat skönt om det går att tillföra värme. Således ska jag testa de kemiska handvärmarna och se hur de fungerar. Ett alternativ kan också vara batteridrivna värmare.

I helgen åker all utrustning fram och så blir det en total genomgång av allt. Mer info om expeditionen, utrustning och allt kommer!

Lämna ett svar