You are currently viewing Satsning på fjällederna

Satsning på fjällederna

Från artikel i Aftonbladet i torsdags; ”I år och i fjol har det lagts extra pengar på att rusta upp de svenska fjällederna. Erik Hellberg Meschaks på Naturvårdsverket berättar att syftet med lederna är att göra fjällandskapet tillgängligt att uppleva, men även att man ska kunna färdas säkert.”

Härlig läsning! På ett sätt så är jag emot att det skapas ”motorvägar” på fjället, för det kan också frånta den riktiga naturkänslan. Spångar kan jag tycka är OK i måttlig mängd, men att börja lägga trappsteg som på Kebnekaise och att börja göra breda, grusade vägar istället för stigar är jag emot. Sveriges högsta berg ska inte vara lätt att bestiga. Det ska vara en liten utmaning, för annars fråntas man känslan av att kämpa sig till något. Tack och lov verkar det inte bli trappsteg hela vägen upp, utan bara en liten sträcka.

Däremot är det klart vettigt med tydlig märkning av leder och det såg jag nu när jag tävlade i Tierra på Kungsleden. Det var mycket lättare att hitta i år mot för förra året. Det är trots allt i fjällsäkerhetssyfte och alla som vistas i fjällen är inte hardcorefriluftsmänniskor. Vill man ha mera naturupplevelse så är det fritt fram att lämna en led dessutom och ge sig ut i obanad terräng med karta och kompass. Finns flera avstickare man kan göra från bland annat Kungsleden och få uppleva riktiga egna smultronställen som inte ”vardagsturisten får se”.

Det skönaste av allt i artikeln var denna info; ”Dessutom verkar fjällen ha blivit mera populära. Åtta av tio fjällstationer har fler besökare i dag jämfört med för fem år sedan och en fortsatt ökning spås i år, enligt en enkät som Fjällsäkerhetsrådet har gjort.”

Ja! Nu med mängder med stillasittande jobb, sociala medier, surfplattor, smartphones, tvspel och allt sådant så tycker jag se mig två tendenser. Det ena är att folk har svårt att koppla av från digital media om man inte blir tvingad till det. I fjällen, utan täckning, är det ”vila på riktigt” och en del tycks både behöva och vilja det. Det andra är att folk verkar hitta ut i naturen än mer. Traillöpning blir allt mer populärt och antalet tävlingar ökar och blir mer folkliga, leder rustas upp och fler och fler förknippar friluftsliv med ”god hälsa” och ett aktivt liv.

Jag hoppas att jag under resans gång kan inspirera och motivera fler till att komma ut i naturen och prova på något så som traillöpning, fjällvandring, enklare toppturer eller varför inte bara geocaching.

Lämna ett svar