You are currently viewing Sista pusselbitarna på plats inför Elbrus

Sista pusselbitarna på plats inför Elbrus

Nu är det detaljarbete, fullständig ”gear check” och genomgång av allt inför expeditionsstart.

Jag börjar faktiskt bli nervös. Inte vanlig resfeber, utan Ryssland som land gör mig nervös. Det var sådant enormt strul med visumansökan och mitt namn står felskrivet i kanten på visumet. Tänk om de är så jädrans petiga så att de stoppar mig vid gränsen? Katastrof! Samtidigt är det försent att påbörja den sablarnas visumprocessen igen. Namnet står ju rättskrivet mitt på visumet ihop med foto osv, så börjar de bråka, så kommer jag också bråka (gulag nästa!?). Jag är lika fundersam över flyget och flygreglerna.

Det står nämligen att 23 kg bagage är tillåtet + 7 kg handbagage. Jag köpte mig en bagagevåg idag faktiskt, för det är oehört lätt att skramla ihop 23 kg med alpin klätterutrustning. Särskilt om jag väljer att inte resa i kängorna, utan åka i gympaskor vilket jag föredrar. Tanken är att se hur mycket stora väsken väger färdigpackad och sedan flytta över något till handbagaget om väskan blir för tung. Kruxet är dock regeln att väskan får inte vara större än 158 cm! Alltså längd+bredd+höjd får inte vara större.

Jag får provpacka min duffelväska och se om jag kan strappa ner den för den går att komprimera och med lite tur så kan jag få ner den till 70 längd och 40×40 bredd/höjd. Jag ser bara framför mig hur jag fastnar på flygplatsen i Moskva (för givetvis lär det vara där de skulle bråka och inte här i Landvetter) och så blir jag kallad till informationen och måste checka in bagaget på nytt som specialbagage (vilket ska föramälas minst 36 timmar innan osv).

Just nu längtar jag till Mineralnje Vody och en känsla av att ha kommit fram. Att resan har gått bra och att all utrustning är med. Inget glömt, inget stulet eller borttappat.

Nu har jag endast ett fåtal utrustningsdetaljer kvar att fixa. Jag äger inga skidglasögon och blåser det mycket, vilket det kan göra vid Lenz Rocks, så kan det vara skönare med skidglasögon istället för glaciärglasögon. Ett par googles som skiftar mellan kategori 2-4 är lite mer användbara än mina glaciärglasögon som är kat 4, men är vädret lugnt och fint så är de sistnämnda skönare att ha.

Jag har även lagt en beställning på duntofflor. Vi kommer tydligen att sova i ett stort, gemensamt tält, typ som ett gammalt 20-mannatält. Det blir alltid lite spring då mellan tält, matsalstältet, toalett osv. Jag kommer nog inte vilja hasa runt med klättringskängorna då och framför allt inte ta på mig innerskon. Med dunskorna kan jag gå upp mitt i natten och gå på toaletten osv. Det blev en expressbeställning från Norge och med tur får jag dem nu innan midsommar. Ska se om jag måste förstärka sulan på dem eller hur de känns att gå på lite småstenar med.

Klättringsbyxor ska väljas ut också. Antingen tar jag de som jag gjorde hål på i Norge eller så tar jag ett par nya med mig. Provar och bestämmer mig ikväll. Sedan upptäckte jag på träningspasset härom dagen att stavarna trycks ihop. Det är teleskopstavar, men de måste nog spännas och dras åt. Är faktiskt inte helt nöjd med dem och strular de även denna resa, så åker de på soptippen. På Kilimanjaro frös ena staven och gick inte att dra upp.

Sist men inte minst när all packning är provpackad och väskorna är vägda – då ska godis inhandlas. Cashewnötter är givet och någon chokladkaka ska med. Sedan har jag fått dille på nappar. Colanappar och även lakritsnappar, men främst colanappar.

Återkommer med lite packningstips och vad jag gör för att spara vikt.

 

Lämna ett svar