You are currently viewing Höjdmetertest – 1000 vertical meters

Höjdmetertest – 1000 vertical meters

Var bara tvungen att testa och se hur jag låg till i jämförelse med Fredrik Strängs benchmark. 

Exakt hur man ska göra detta test är jag inte helt klar på och inte blev jag klokare efter dagens försök.
Brudarebacken i Göteborg ska vara enligt uppgift på flera ställen när jag sökte, 42 fallhöjdsmeter.
Idag sprang jag från klubbstugan längst ner och hela vägen upp till skidliften och det i sin tur gav enligt google elevation och enligt min Suunto, endast 24 höjdmeter i snitt per intervall. Det fanns några få höjdmeter till att plocka upp till stenen på mitten av Brudarebacken, men var sjutton fanns de övriga metrarna?! Mycket märkligt och det sabbade lite testet också.

Jag hade nämligen räknat ut att jag behövde 24 uppförslöpningar för att skramla ihop 1000 höjdmeter och Fredrik Sträng har lagt ut på sin hemsida att kravet för Everest är att klara tusen höjdmeter på 1 tim 40 min.

Kruxet är att när man kör sådana här intervaller så måste man ner mellan varje uppstigning och det kostar också tid. Snabbt ner och sedan upp igen.

Jag stannade klockan efter en timme och 13 minuter och med då 16 intervaller genomförda, så kände jag att det fick räcka så. Benen byggde mjölksyra snabbare och snabbare och löpsektionerna blev kortare och promenadsektionerna längre. Jag insåg också att jag inte skulle nå 1000 höjdmeter inom 1 tim 40 min och då var det bättre att nöja sig så här. Jag får inte bli skadad och inte bli för sliten inför Elbrus och nu gäller det att vila och återhämta maximalt. På med liniment, massage, i med energi och sova gott.

Det kändes inte orimligt att genomföra 24 intervaller totalt, men nu när jag kollar på höjdmeterkartorna osv så om detta bara var 24 höjdmeter på varje intervall, så var det ju inte mer än 384 höjdmeter totalt. I sådana fall tar det mig över 2,5 timme att få ihop 1000 höjdmeter. Är det ens rimligt? Hur enormt mycket mer tränad måste jag vara för att klara 1:40 då?!?

Jag måste botanisera mer i detta, för det känns som om det är helt omöjligt. Enda sättet är om backen hela tiden går uppför, så jag inte tappar tid på nedförslöpningarna utan hela tiden samlar höjdmeter. Oavsett vilket så var det kul att få en benchmark, jag har något att jämföra med längre fram och jag ska börja träna efter ett skyrunningprogram för att skapa de bästa förutsättningarna inför de svårare och högre bergstopparna. Det var ett bra träningspass även mentalt att bara se en backe och en skidlift framför sig och bara nöta på steg för steg. Tack och lov fick jag med mig några vänner som gjorde mig sällskap och det underlättade för motivationen då det både regnade och blåste motvind i uppförslutet.

 

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Emelie O

    Det känns ju tyvärr som om att det är promenaden tillbaka som bara slukar massor av onödig tid. Kan du inte få ut någon på en fyrhjuling som kan hjälpa dig snabbt ner. Eller en aslång vattenkana med lite extra såpa?

    1. happyhiker

      Så är det, även om jag försökte släppa loss lite igår och löpa på utför. Det blir dock sämre och sämre löpsteg ju tröttare man blir, så jag är nog lite för feg nerför också när benen är supertrötta. Det här testet ska gå att fixa utan att få hjälp på nervägen, men någonstans vore det mer rättvisande kanske om man fick pausa klockan på toppen och enbart räkna stigningstiden.

Lämna ett svar