You are currently viewing Sista förberedelserna inför Elbrus – Europas högsta berg!

Sista förberedelserna inför Elbrus – Europas högsta berg!

Det börjar dra ihop sig på riktigt för summit nummer två! Mycket återstår att förbereda dock och jag måste verkligen sätta mentalt fokus rätt nu.

Jag börjar sakta men säkert visualisera mig själv på toppen av Europas högsta berg. Det handlar inte om jag når toppen, utan vilken posering jag vill slå framför kameran. Just nu existerar inte ett misslyckande och allt kommer verkligen handla om att göra mitt absolut bästa för att må bra, inte bli sjuk, inte bli skadad och framför allt inte dra på mig höjdsjuka.

Kan vi inte övernatta på Lenz Rocks, så kommer Elbrus också att handla om en rejäl fysisk utmaning. I sådana fall måste vi starta toppturen från High Camp och det innebär 1800 höjdmeter som ska klättras med alpina skor och stegjärn! Dessutom ska vi hinna ner från toppen och hela vägen ner till base camp samma dag. Det ska gudarna veta att det blir en dag jag kommer att hata mig själv på, även om jag når toppen och får mig en portion lyckorus.

Elbrus kommer vi att bestiga från den norra sidan. Den södra sidan har skidliftar och för den som vill går det även att hyra en snövessla som kör nästan hela vägen upp, så vill man nå Europas högsta topp så finns det ett turistalternativ som inte är fullt så ansträngande. Precis som på Kilimanjaro, där man kan välja att bo i stugor och där det finns vägar upp på toppen som är betydligt bekvämare än den jag tog. Jag vill dock ha äventyr och friluftsliv, även om Elbrusexpeditionen kommer innebära en del nätter inne under tak och inte i expeditionstält.

Vi kommer att anlända till base camp med jeep och i praktiken bara lasta ut all utrustning direkt i base camp. Base Camp på 2500 meter är alltså redan högre än vad Kebnekaise är och vi befinner oss redan högre upp än nordens högsta berg. Därefter någon dag med acklimatiseringsturer innan vi släpar upp oss själva och utrustning till High Camp på 3800 meter. High camp blir vår bas för några dagar och härifrån kommer vi göra acklimatiseringsturer och träna. Här kommer jag känna av att luften är lite tunnare och här gäller det att börja bygga röda blodkroppar och få kroppen att acklimatisera sig.

Vi kör en acklimatiseringstur upp till Lenz Rocks som högst på 4800 meter och sedan ner igen för att vila och bygga fler röda blodkroppar. Det blir även en vilodag i schemat här, vilket jag inte vet om jag gillar eller inte. Jag kommer nog att känna mig lite rastlös då, men är vädret bra och jag känner mig pigg, så kan det bli någon mindre tur i området och fotografering eller filmskapande då t.ex.

Sedan vill vi om det går försöka övernatta vid Lenz Rocks. Det kortar ner toppturen avsevärt om vi kan ta en natt uppe på 4800 meters höjd och därifrån attackera toppen på natten dagen efter. Det blir då 800 höjdmeter som ska plockas istället för 1800 och det är en helt galen skillnad. På Kilimanjaro var det 1300 höjdmeter på summitdagen, som jämförelse och vi startade ju efter midnatt och slet i sex timmar.

Det kan dock bli blåsigt och svårt att övernatta vid Lenz Rocks och då är det bara att bita ihop pannben och kropp och bara härda hela vägen nerifrån High Camp. Ta skiten, bit ihop, gnäll om det behövs, ta smärta och bara fortsätt. Fortsätt framåt, uppåt. Timme efter timme.

Programmet har i varje fall en extra standbydag utifall vädret blir kasst och det känns skönt. Har vi ändå kommit dit så stannar jag hellre en dag till än att avbryta och åka hem direkt pga skitväder. Däremot så behöver jag nog förbereda musik eller en ljudbok eller så, utifall att det blir mer ställtid i tältet och dötidsdagar.

Jag planerar även denna gång att ta med mig Diamox, men troligtvis inte använda det på detta berg heller. Jag kommer att posta ett till inlägg om hur jag planerar hantera acklimatisering och parera höjdsjukan nu på Elbrus. Förutom magsjuka, stukad fot eller andra tråkigheter, så är det höjden jag oroar mig lite för. Att allt känns bra hela tiden på berget fram tills det är 500 meter kvar till toppen och då börja må dåligt… samtidigt är förutsättningarna på Elbrus bra mycket bättre än på Kilimanjaro. Det är minst 3 extra acklimatiseringsdagar här och totalt runt 10 dagar på berget.

Vi kommer att gå i replag, troligtvis samtliga dagar från och med High Camp som jag har förstått det. Är inte helt säker på terrängen, men det kommer att vara en hel del glaciärvandring och största faran med Elbrus är kanske inte laviner eller så, utan just glaciärsprickor. Vi kommer garanterat att passera en del sprickor åtminstone under toppdagen och även om det är rätt så upptrampat upp till toppen, så finns ändå en potentiell risk med att en täckt spricka uppenbarar sig och slukar någon i expeditionen. Just därför känns det helt fantastiskt att jag fick mina träningsdagar i Norge nu. Jag känner mig riktigt trygg med att vad som än händer på berget, så är jag förberedd.

Det som återstår nu är att bestämma mig för vilka klätterbyxor jag ska ha och vilka funktionströjjor jag ska ha. Jag vill nog köpa en ny linersocka och jag måste justera kängor och ryggsäck. Jag måste väga bagaget, för det verkade som om jag fick ta 20 kg i stora bagaget och 7 kg i handbagaget. Dessutom är jag inte så säker på att jag får ner allt i min duffelväska som är large, utan jag måste nog köpa hem en XL-väska. Jag ska beräkna kost och hur mycket energigel, nötter och godis jag ska ha med mig. Kameror ska förberedas med minneskort och jag behöver räkna ut hur mycket pengar som ska växlas.

Det är nu inte längre månader kvar, utan nu räknar jag ner i antal dagar…

Detta inlägg har en kommentar

  1. Mats K

    Kul, ser fram emot film sedan! Stort lycka till!

Lämna ett svar