You are currently viewing Ryggsäck: Mountain Hardwear South Col 70

Ryggsäck: Mountain Hardwear South Col 70

Pga uppgradering till en vintersovsäck som klarar -30 grader, så räckte inte längre min Lundhags 45’a till volymmässigt. Den alpina sovsäcken tar på tok för mycket plats inuti och går inte att komprimera ner så pass mycket att jag kan lägga den på tvären längst ner i ryggsäcken. Tvärtom måste den stå upp och det kräver också en helt annan packningsteknik, där jag får försöka förvara så mycket som möjligt runt omkring sovsäcken istället.

Efter noga research, så föll valet mitt på MH South Col 70. En lättviktssäck som ändå verkade ha det jag sökte för klättring.

Ryggsäcken väger 1,72 kg (storleken jag har är M/L) och klassas som lättviktssäck då packvolymen är 75 liter. Den är rätt så strippad på ”bells and whistles”, men har ändå en del finesser. Lättviktssäckarna brukar generellt inte ha så mycket fickor, fack och annat, utan vara rätt så avskalade.

P1080820Topplocket har ett eget fack som öppnas med dragkedja. Inuti facket finns ytterligare en ficka med dragkedja, för t.ex. pengar, plånbok, telefon mm.
På utsidan av ryggsäcken finns två sidofickor, men de är väldigt minimalistiska. De är mer avsedda för att trä ner t.ex. två ändar på vandringsstavar och kanske inte i första hand avsedda för en vattenflaska. Jag provade med en halvliters Nalgene och det gick, men större vattenflaska än så blev svårt. Då måste man nyttja ett band och strappa fast flaskan för att inte tappa den. Vidare bakpå ryggsäcken finns en ficka för stegjärn, men den går inte att dra igen med blixtlås. Däremot kan man strappa åt ryggsäcken där, så det ska mycket till för att tappa ut stegjärnen. Blir man hängandes upp och ner finns dock en risk, så stoppar man ner stegjärnen rakt i, så är det inte dumt att trä ett strapband genom stegjärnets bygel som extra säkring. Bakom stegjärnsfickan finns ett fack med dragkedja och där går det att förvara kläder eller t.ex. en vätskeblåsa, typ Camelbak.

Jag har inte riktigt bestämt mig för hur jag ska nyttja det sistnämnda facket bäst. Nu när jag fälttestade ryggsäcken i Norge så förvarade jag vätskeblåsan där och det fungerade bra. Facket är rätt stort, så det går att stuva ner en hel del i det facket istället för i topplocket t.ex. Samtidigt tycker jag att det facket är lite svårt att komma åt när man har stegjärn, isyxa, topplocket fastspänt osv. Då tappar den lite sin funktion. Måste man ändå öppna säcken så hade facket lika gärna kunnat vara på insidan.

Ryggsäcken är vattentät, men tydligen inte topplocksfickan enligt uppgift. Jag har ännu inte fått fälttesta det, men jag ska prova att duscha ryggsäcken med duschen och se om väta kommer in i fickan i topplocket. I sådana fall är det inte en lämplig plats att förvara t.ex. en dunjacka fritt. Den vattentäta ryggsäcken gör dock att ryggsäcksöverdrag inte behövs och spara vikt gillar jag.

P1080819Det finns strappar för att surra fast vandringsstavar, skidor och isyxor och det går också sedvanligt att komprimera säcken. Möjligen att jag tycker att komprimeringsstrapparna hade kunnat vara effektivare så att man kunnat komprimera ner ryggsäcken ännu mer. Likaså upptäckte jag att strappar man ner topplocket rejält så har det en tendens att bli en glipa längst upp mellan topplock och ryggpartiet. Man får ha ett öga på det, för annars skulle det potentiellt kunna regna in vatten in under topplocket och lägga sig mellan topplock och innersäck.

Inuti ryggsäcken är det bara ett enda fack och jag har personligen aldrig behövt ha något annat. Jag packar ändå i en viss struktur i packpåsar (bajspåse, medicinpåse, lägerpåse, förstärkningsplaggpåse, snackspåse och eventuellt topptur/summitpåse).

Topplocket går att ta bort och midjebältet kan man byta mot ett lättare spännband bara (merföljer). På så vis kan man strippa ner vikt och volym på säcken och anpassa den för en topptur. I vanliga fall brukar jag ha med mig en extra ryggsäck för dagsturer och toppturer, men här ska jag prova och se om det räcker med en ryggsäck som är modulär istället.

Nu har jag använt ryggsäcken på flera expeditioner och måste säga att jag är inte helt nöjd. Höftbältena är inte sköna alls om väskan blir runt 20 kg, vilket den lätt blir när man ska just förflytta sig mellan t.ex. Base Camp och High Camp på berg. Avsaknaden av ficka för vätskeblåsa för att man måste nyttja det yttre facket till vätskeblåsan, vilket i sin tur gör att det blir trångt med skalkläder i samma ficka. Sidofickorna är helt oanvändbara. Vattenflaskor går inte att stoppa ner när säcken ens är tom och packar du det minsta i ryggsäcken så går det inte att nyttja fickorna till något alls, knappt för att hålla ett par vandringsstavar. De är dessutom otroligt grunda. Varför gjorde de inte meshtyg på utsidan istället? Jag saknar också fickor på höftbältet, för snacks mm.

Fickorna har stora öglor på dragkedjorna och är lätta att manövrera även med tjockare handskar. Öppning och förslutning av lock görs också enkelt med strappar och dragskor.

P1080818Jag personligen hade mer än gärna slopat utrustningsöglorna på höftbärarbältet då jag om de behövs, ändå har klätterselen på mig och alltid, alltid, alltid kommer att sätta karbinhakar på selen som jag med säkerhet vet är det sista som trillar av mig om jag ramlar utför en kant. Jag hade hellre sett två meshfickor för energigels, bars, nötter osv på bältet.

Överlag fyller säcken sin funktion, men jag kommer att hålla ögonen öppna för andra ryggsäckar utifall att det dyker upp någon annan som är vattentät och verkar vettigare.

P1080821

 

P1080725

Lämna ett svar