You are currently viewing Isyxa: Petzl Glacier 68 cm

Isyxa: Petzl Glacier 68 cm

Jag sökte en isyxa som var rak, i rätt längd för mig och så lätt som möjligt utan att göra för mycket avkall på funktion.

Kort och gott plöjde jag igenom tester och recensioner på nätet och valet föll på en Petzl Glacier. Med 68 cm så passade längden mig skapligt – jag når nästan golvet med spetsen om jag håller yxan i min hand. Det är individuellt hur långa armar man har, men jag som är 178 cm hade kunnat ha yxan några centimeter längre egentligen. För kort yxa gör att man blir lite krökt i ryggen om man nyttjar den som stöd i lite flackare terräng. Ju brantare terrängen blir, desto kortare längd behövs. Längre yxa innebär mer vikt. 68 cm blev bra för mig. Yxan är inte teknisk och inte krökt, utan rak och lämpar sig mer för glaciärvandring och för de berg jag ska upp på.

Yxan i min storlek 68 cm, väger 368 gram och ser tyngre ut än vad den är. En strap och handledsrem medföljer och det var monterat och klart. Det enda jag saknar till yxan är egentligen ett fodral eller skydd för den när man fraktar den. Jag hade velat ha tyg eller plastskydd för både taggen nertill på skaftet och för yxans huvud och då primärt den spetsiga änden. Jag ska se om jag kan få tag på något material som är lättvikt men ändå ger lite skydd och skapa något bra till yxan för transport i duffelbagen på flyget mm.

Överlag fyller isyxan den funktion jag behövde den för och jag tycker jag har gjort ett bra val.

P1080831

Lämna ett svar