You are currently viewing Glaciärkurs och träning i Norge

Glaciärkurs och träning i Norge

Sommarkväll och 26 grader ute – men med siktet inställt på snö och svalka!.

Som förberedelse inför kommande bergsbestigningar och nu primärt Elbrus, så åker jag på kurs och träning i Norge inom kort. Det var valbart 1-3 dagar och jag skulle egentligen vilja stanna tre dagar, men det spräcker för mycket på mitt jobb där jag har helt vansinnigt mycket att göra just nu. Jag bokade bara en dag, men har lagt in önskemål om att få köra två dagar iaf. Har ordnat med kattvakt, så det borde gå. Att bara ta sig till Norges bergmassiv är dock ett heldagsprojekt. Till Oslo går det riktigt smidigt och snabbt, men sedan är det 60 km/h och kringelkrokväg i timtals för att ta sig upp i bergen. Jag hoppas på två härliga dagar iaf!

Det är bokat och samordnat av klätterföretaget jag anlitar – Adventure Lovers – och de som håller kursen är Jostedalen Breförarlag som sägs vara erkänt duktiga. Jag hoppas verkligen mina klätterkängor som jag har beställt hinner komma fram innan dess. Det blir riktigt bra att få prova på all ny utrustning i skarpt läge. Jag tar nog med mig massa prylar som jag inte behöver, typ stora sovsäcken osv, bara för att känna på hur allt fungerar i packningen.

Kursen kommer gå igenom knopar och säkring, nyttjande av prusiksnöre, snoddar, karbiner, isyxa, gå på replag mm. Jag antar att det inkludera lite träning på self arrest då man slänger sig på marken med isyxan under sig för att säkra ett fall, t.ex. om en glaciärspricka väljer att svälja någon i replaget. Det blir också lite träning i sprickräddning.

Det ger helt klart goda förutsättningar för de kommande alpina expeditionerna och ju mer erfarenhet och vana jag samlar på mig, desto säkrare agerar jag sedan på berget. Det är när huvudet är trött och andetagen flåsar pga höjden, som det gäller att agera rätt när något oförutsett inträffar.

Ska bli riktigt skoj iaf!

 

Lämna ett svar