You are currently viewing Stukad fot – inte vad jag behöver nu!

Stukad fot – inte vad jag behöver nu!

Aktiv vila för foten kombinerades ikväll med fortsatt utrustningskoll.

Stukningen känns rätt så mild ändå, även om det känns mer idag än vad det gjorde igår kväll. Ger foten aktiv vila nu, mild eller ringa belastning, men ändå aktivitet. Får se om jag är fit for fight för en lättare löprunda om någon dag. Det borde inte vara några problem för de kommande äventyren, men helt säker känner jag mig inte förrän jag har en 20 km löprunda avklarad utan problem. Lite onödigt att dra på mig stukningen nu, men samtidigt inget jag hade kunnat förhindra. Det finns en skaderisk kring traillöpning just för att det går över stock och sten, samtidigt som mina fotleder aldrig har varit så starka som nu just tack vare terränglöpningen.

Ytterligare utrustningskoll ikväll. En ny ryggsäck som jag ska prova, nästan lika lätt som min 45-litare, men mer en klättringssäck. Jag får nog inte plats med allt i min 45-litare pga vintersovsäcken, annars tror jag faktiskt jag klarar en två veckors alpin expedition på 45 liter också. Om den nya ryggsäcken passar mig, så får jag 70 liter istället och ambitionen blir att klara samtliga berg med den. En del säger att man ska ha 90-100 liter på Aconcagua, men jag tar det som en utmaning att optimera allt till 70 liter istället. 70 liter är för mig helt gigantiskt stort, men det var där jag började en gång i tiden innan jag blev ultralätt vandrare och började optimera min utrustning. Det känns som ett kliv bakåt nu, men ser man hur enormt stor PUMA-sovsäcken är, så förstår man varför det behövs några extra liter.

Utöver det kom en jacka från Danmark. Precis som jag hade hoppats på så passade mediumstorleken riktigt bra. Arc’teryx har trim fit och athletic fit på sina jackor, där jag på trim fit var tvungen att gå upp på en Large för att få plats med dunjackan under. Athletic fit är lite större runt bröst, armar osv så det är lättare att få in ett insulationsplagg under. Samtidigt känns inte jackan som ett tält om jag inte har dunjackan under.

Tog ett par rundor ikväll runt huset, med respekt för foten som inte ska belastas för mycket och kände på nya kängorna, nya ryggsäcken och samtliga plagg. Ja, +25 grader ute och där knallade jag runt med fyrlagers på överkroppen och underställ+softshell på benen. Inklusive klätterhjälm heh. Såg verkligen ut som en byfåne.

Jag har några nya beslut jag måste fatta kring utrustning. Antingen nöja mig med dessa softshellbyxor, eller prova ett till par av annat märke bara för att jämföra. Sedan kan jag inte bestämma mig för om jag ska ha huva eller inte på fleecen. Jag har aldrig någonsin haft det innan, men har inbillat mig att det är rätt mysigt ändå. Kör jag keps, vilket jag oftast har, så är det rätt smidigt att kunna huva upp en fleece ovanpå och huva upp vindjackan ovanpå det. Samtidigt så har jag huva på dunjackan och stora skaljackan också och det blir plötsligt en kamelpuckel. Behöver lite snabba beslut nu och sedan påbörja skicka returer av det jag inte ska ha.

Nya ryggsäcken är jag också lite osäker på. Tycker den trycker lite väl mycket bak på ryggen. Ska provlasta den med viktskivor och ta en liten promenad imorgon kväll om foten tillåter.

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Alva

    Hej! Jag har en lätt stukning på ena foten. Jag kan belasta och använda den som vanligt men känner lite smärta i den hela tiden. Ska fjällvandra (i inte en så kuperad terräng) i fem dagar med start söndag kväll. Vad tror du om det, i och med dina erfarenheter med stukad fot? Nu var ju ditt fall ganska annorlunda! Men eftersom min hike blir lång, men lugn, så tänker jag att det går ändå om jag har relativt lätt packning och går försiktigt. Sjukgymnasten avrekommenderade inte direkt utan sa bara att det var mitt egna beslut. Tacksam för råd om du har något! Ha det bra, Alva

    1. happyhiker

      Hej! Jättesvårt att sia om för har du tur går det hur bra som helst, men jag skulle vara förberedd på det motsatta, dvs att du kan också få mer smärta om du stressar den stukade foten för mycket. Samtidigt säger du att det är en lätt stukning och jag tolkar det som att det var ett litet tag sedan det inträffade? I sådana fall ökar chansen att det kommer att gå bra. Har du kängor eller går du i trailskor eller motsvarande? Kängor med lite skaft på avlastar ju en stukad fot superbra. Värst är helt instabila gympaskor typ. Se till att ta med dig smärtstillande i varje fall och minst en stödlida. Kör på som vanligt, men börjar det göra för ont så tryck i dig smärtstillande och linda upp ännu mer stabilitet på foten. Gå försiktigt och packa lätt gör du klokt i! Stort lycka till!

Lämna ett svar