You are currently viewing Högvis med ny utrustning

Högvis med ny utrustning

Sakta men säkert börjar jag skola om från erfaren fjällvandrare till alpin nybörjare – utrustningen talar sitt eget språk.

Jag tycker det är helt klart skönast att ha min egen utrustning och att man kör samma prylar för flera berg. Det jag köper in nu för Elbrus, kommer jag också att nyttja på nästa berg, Aconcagua.

Storskor verkar ordna sig, jag kommer att köra på ett par G2 SM med ett par Grivel Air Tech cramp-o-matic stegjärn till. Isyxa blev en Petzl Glacier och jag blev lite förvånad över hur lätt den var. Lätta är också karbinhakarna, Petzl Attache och Wild Country Helium 2. En lättare hjälm är beställd och på väg och fler kläder.

Jag skrev tidigare att jag fastnade lite för jackan Arc’teryx Alpha FL, men den nästan dubbelt så dyra Arc’teryx Alpha SV är på väg också för utvärdering. SV-jackan är tåligare, men framför allt har den ”atlethic fit” och inte ”trim fit” som FL har. SV lämpar sig bättre för att ha som skal ovanpå insulationslager och jag vill se om den inte passar bättre ovanpå min dunjacka. Överlag gillar jag verkligen Arc’teryx prylar, tycker de gör bra lättviktssaker (det gillas!) i kvalitét och med snygg design. Gillade dock inte deras fleeceplagg, så jag ska ge Patagonia ett försök där. Även ett par nya klätterbyxor är på väg och ska testas.

Allt detta är nog ett tjugotal olika kollin nu, från flera olika länder och jag har högar med fakturor, paypalbetalningar och gudars vet allt. För att klara logistiken så har jag ett excelark med ankomstdatum, returdatum osv. Det är ett superprojekt att ge sig på att byta ut och skaffa in mer utrustning på en och samma gång.

Återstår att se om jag tänkt rätt i valet kring byxor och skallager, men jag har valt att inte ta en softshelljacka alls. De lärde tvista, där en del inte kan vara utan sin softshell, men jag kör ”den andra” metoden och går på tshirt+vindjacka, där jag kan förstärka med nylonunderställ, merinoullunderställ och eller fleece under. Jag tycker jag får fler möjligheter att klä mig efter väder, samtidigt som softshelljackan är trevlig att ha som allroundjacka. Jag har dock alltid under mina vandringar kört fleece och jag gillar hur mycket en lättare vindjacka faktiskt skyddar och kan upplevas som riktigt varm även om man bara kör typ nylonunderställ+vindjacka.

Målet är att ha all utrustning utom möjligen storskor på plats till helgen för en första generalrepetition. Jag måste också se om jag får ner allt i min duffelbag, för just nu tror jag inte det ryms. Jag måste också väga allt för att se om jag klarar bagagevikten, för jag tror jag låg på 16 kg till Kilimanjaro och jag har mycket mer prylar nu.

Lämna ett svar