Ett par i mitt tycke riktigt snygga storskor! Men hur känns dem?
Jakten på ett par storskor som känns RÄTT på mina fötter fortsätter. Jag vill inte ha för smalt för min framfot, för det är som gjort för skav och dämpas cirkulationen så ökar risken för att frysa och rentav förfrysa. Jag vill inte heller ha hälsläpp, då det gör att vaderna inte får någon avlastning alls, ökar risken för skav samt gör att sko+fot inte samarbetar. I praktiken lyfter jag på foten ur och i skon istället för att ta med mig skon då.
Så märke, utseende och i viss mån funktion kommer lite i andra hand. Hur gaitern ser ut, hur den är zippad osv får jag ta som det blir.
De nya Scarpa Phantom 6000 tycker jag ser riktigt trevliga ut! De såg bra ut på bild på nätet, men live så lyser de verkligen. De ser inte ut som skor från 90-talet, utan de ser verkligen high tech ut över hela gaitern och de olika materialen. Första intrycket var att dragkedjan kärvade lite när den skulle upp. I och med att kedjebindningen är vattentät, så är det ett ställe som behöver smörjas upp. De äldre Phantom 6000 hade smörjmedel medskickat i kartongen, men inte dessa nya.
Snörningen verkar vara densamma på nya och gamla Phantom-skorna. För att snöra upp drar man i en enda flärp och det går att dra med en hand bara och med handske på. Själva linern känns varm och här kändes den bättre på nya Phantomskorna än de äldre. Utan att veta dess isolerförmåga i praktiken, så kändes den lite tjockare och den glatta ytan på utsidan gör att linern åker smidigt ner i ytterskon, efter att man dragit på sig den och spänt fast den med kardborr. Väl i skon är det bara att ta tag i snörningens båda ändar och dra till, så snöras hela skon ihop. Snabbt och skapligt smidigt, men det blir en hel del snörning till övers som man får gömma i gaitern. Ytterligare en kardborrrem att låsa fast övre delen runt benet och sedan är det bara att dra upp dragkedjan, vilket gick smidigare med foten i skon och lite mothåll.
Dragkedjan har en ny lösning där den går som en spiral runt foten. Liiiite bökigare att dra åt då man måste byta hand eller grepp halvvägs för att inte slå knut på sig själv. Överdelen på gaitern har en liten knapp också. Antar att det är en vanesak bara innan man får in en snabb och bra teknik. Det sitter stora öglor på dragkedjorna så det är lätt att få tag och dra dem med handskar på.
Med skon på foten, så nog kände jag mig gladare med denna än med den äldre modellen – men mest estetiskt?! Dragkedjans utformning gör att kedjan inte ska vara i vägen när man för underbenet framåt, men i ärlighetens namn kände jag ingenting av det på den äldre modellen. Det kanske kommer efter långa vandringar eller vid klättring i specifika vinklar, vad vet jag. Känslan var i varje fall att de uppfunnit och designat något som verkar bra på papper, men få märker av i praktiken.
Priset då? Jag fick hem skorna från Tyskland då de var i praktiken omöjliga att få tag på här hemma. Prislappen, trots utlandsimport, landade på 7400 kr vilket är riktigt magstarkt. Nog för att det är en ny modell, men jag får ett par 8000-meters skor för samma summa från Frankrike. Den äldre modellen reas nu ut för runt 4500 kr i utlandet och även här i Göteborg säljs de för 4995 kr.
Är nya skon verkligen värd 2500 kr mer? Jag törs inte svara på det utan att ha använt skorna och provat dem i skarpt läge och se om isolerförmåga eller känsla vid klättring hade motiverat det. Med skon i handen känns det inte som ett motiverat påslag. Däremot om Phantomskorna passar ens fot, så är det ett bra köpläge på den äldre modellen.
Jag kommer inte att gå vidare och använda dessa pga för mycket hälsläpp i den storlek som borde ha passat mina fötter bäst. Det kan gå att motverka hälsläppet genom att tejpa, bygga upp med sula osv, men det känns någonstans fel att få pyssla med en massa sådant på skor för nästan 7500 kr. Som sagt så är det viktigaste för mig att skon känns bra på foten. Allt annat får bli sekundärt.