You are currently viewing Storskor; La Sportiva G2 SM

Storskor; La Sportiva G2 SM

Helt underbara alpina klätterskor!

[P_REVIEW post_id=440 visual=’full’]

Jag valde länge mellan La Sportiva Spantik, Scarpa Phantom 6000 och dessa. Valet föll på G2 SM och jag är bara så otroligt nöjd med dem.

Linern väckte frågetecken direkt. Efter att ha sett linern från Scarpas Phantomskor, både nya och äldre modellen samt Linern från Spantiken, så känns linern till G2 SM lite tunn. Den påminner mer om en neoprensko för lättare vattenaktiviteter än om en liner för ett 7000-meters berg. Samtidigt betvivlar jag att La Sportiva skulle sälja något som de inte testat ut riktigt i kalla miljöer och ihop med ytterskon så klarar säkert G2 SM kyla. Den marknadsförs faktiskt som en sko för 6000 OCH 7000-meters berg, dvs egentligen över Spantiken och under Olympus Mons som är 8000-meters skon. Skon har varit varm och skön och gjort sitt på Aconcagua för mig.

P1080630Linern är lätt att få på och är rätt så lik linern till Scarpa Phantom 6000 då denna också har kardborrfästen och man kommer snabbt i den. Ytterskon har två Boalås, två runda rattar som dras ut och vips så öppnas hela skon. Snörningen består av en tunn vajer istället för traditionella snören och med foten väl i skon så är det bara att dra åt rattarna. Eller bara och bara, lite teknik krävs det faktiskt och man får ratta på rätt så rejält. När skon är fullt öppen så är det rejält med vajer som är utdragen, så man får vrida runt ett antal varv för att få in vajern först innan den börjar låsa ner själva skon runt foten. De två olika Boa-låsen låser varsin del av foten. Ena ratten låser ner foten och kramar om framför allt framdelen, den andra ratten låser om runt benet. Det går att experimentera med rattarna och t.ex. släppa ut foten mer i skon, men samtidigt låsa den hårdare ovanför ankeln. Det går att göra med vanlig snörning också, är klart mer pilligt och inte minst om det är kallt och man har handskar på sig.

När skon är åtskruvad, så är det bara att dra upp kedjan på gaitern och täppa till kardborrbandet. Voila, dags att traska runt.

Mina i storlek 43,5 på G2 SM är rymligare över framfoten mot för storlek 44 på Spantiken. Här får jag plats med tårna och kan röra dem i tåboxen. Faktumet är också att detta skon är den sko som jag fått minst hälsläpp i av samtliga jag provat. Sparkar jag bak hälen riktigt i den och sedan låser ner så sitter foten rätt bra både med min icebreakersocka som är lite tunnare och den betydligt tjockare summit/expeditionssockan. Jag har hälsläpp även i denna sko, men inte fullt så mycket som i de andra skorna.

Boasystemet nöta mot gaitern lite, så rattarna kommer på sikt att slita på skon där. Likaså är det stålvajrar som redan nu har slitit lite på själva läppen på skon. Jag tycker dock skon sitter så underbart skönt runt foten, så den får ändå ett högt betyg.

Jag har använt dem på glaciärträning i Norge, på Elbrus och på Aconcagua och dessa är mina ”go to”-skor om jag inte ska upp högre än 7000 m. Rekommenderas starkt!

P1080632

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar