You are currently viewing Utrustningsdagar

Utrustningsdagar

Just nu lägger jag hela min fritid på att gå igenom utrustning och 13 av 14 kollin har kommit, från fyra olika länder. Hela huset mitt är belamrat av prylar som är beställda på nätet och utvärderas. Detta är vad jag har på gång just nu…

Sovsäck. 

Klurade länge över detta. Jag är en lättpackare som avskyr tunga och otympliga saker. Det får hellre kosta en tusing extra och ta mindre plats och väga mindre. Är ett stort fan av saker som går att komprimera rejält, t.ex. dunjackor. Min sommarsovsäck väger knappt 400g och anstränger jag mig så kan jag klara av en ensamvandring med tält, kök, mat osv på under 9 kg i total packning, inkl ryggsäcken som väger 1,7.

På Kilimanjaro valde jag att hyra en sovsäck och fick en badboll. En helt gigantisk sak som svalde halva min XL-duffelbag och som vägde bly. Det var ändå en dunsäck! Tar jag den chansningen nu och hyr en säck i Ryssland, så kan jag nog glömma att få plats med allt packat i min 45-litare till ryggsäck. Vilket just nu är min ambition, att klara av att packa allt till Ryssland i min 45-litare. Min Lundhags har inte svikit innan! Jag behöver dock provpacka allt hemma och i och med att jag ska ha med alpina kängorna också, så är det trots allt en risk att jag inte har så mycket plats kvar i 45-litaren sedan…

Började därmed spana efter sovsäckar nu och kruxet är att på Everest vill man ha en så varm sovsäck som möjligt. Samtidigt är säckar för -40 grader rätt otympliga. På Denali och Vinson skulle jag nästan också vilja ha -40, men samtidigt tror jag att jag klarar mig på -30. Kanske även på Everest. Det är ju bara att ta på sig mer kläder i värsta fall och sova i kläderna, även om jag helst sover med så lite kläder som möjligt. På Aconcagua borde jag klara mig finfint med -30 och kanske rentav -20. På Elbrus tror jag inte det behövs mer än -20.

Det gör att jag nästan behöver tre olika sovsäckar utöver min sommarsäck! Efter mycket övervägande så bestämde jag mig för en -30 säck och så får vi se om jag svettas bort i den på Elbrus. Blir det snuskigt kallt i Ryssland, så lär jag vara helnöjd dock. Hade kollat priser och billigast var Frankrike och USA, men vips så körde en butik en kampanj här i Sverige i helgen och jag fick sovsäcken till ett riktigt bra pris. En Western Mountaineering PUMA har landat och ska utvärderas denna helg!

 

Kläder.

Det är helt nytt för mig att tänka i fyra lagers kläder. Tre lager vet jag precis hur jag ska klä mig i, men fyra lager kastar om klädkoden lite. Med en insulationsjacka som jag har i dun, så behöver inte fleecen vara lika tjock, utan kan ta en tunnare fleece. Jag tror jag är brutalt varm i nytt underställ i merinoull + tunnare fleece + dunjackan + skaljacka. Jag köpte hem ett par storlekar på nya skaljackor nu, i trelagers goretex pro, och upptäckte att den jacka som satt perfekt med 2-lagers och 3-lagers klädsel, gick inte alls ihop med dunjackan. Dunjackan komprimerades och dun tappar sin isolerförmåga om det komprimeras för hårt. Jag väljer den större jackan som i sin tur är som ett halvt tält om jag inte har dunjackan på mig, men det får jag vänja mig vid. Den går att strappa åt lite här och var med straps. Sedan vet jag inte det där med färgen. Här i Sverige fick jag tag på jackorna till ett bra pris, men det fanns bara grå eller knallorange. På en expedition tar jag gärna ett plagg som är färgat, inte minst vill jag ha det om en nödsituation inträffar. Det ser alltså inte bättre ut än att jag kommer att se ut som en övergödslad apelsin. Utöver färgen som jag måste vänja mig vid, så verkar jackan vara superbra. En Arc’Teryx Alpha FL utvärderas denna helg!

Jag har fortfarande inte bestämt mig för byxor. Tror jag ska köpa in två nya byxor, dels en klätterbyxa som är lite tåligare för att klara av klätterselen mm, dels behöver jag en skalbyxa. En del förespråkar en BIB, dvs man drar upp den över naveln och ser ut som Obelix, med hängslen och allt. Den är säkert överlägset bäst då den skyddar mot snö innanför jackan och täcker lite om jackan glipar baktill. Samtidigt köper jag nu en jacka som är längre i ryggen, så jag tror jag går på ett par vanliga skalbyxor.

 

Skor.

Jag håller på att göra något riktigt tokigt. Jag vägde mina Scarpakängor som jag har till sommarvandring och fick för mig att det är dags att uppgradera till något lättare. Ytterligare kollin har landat hemma med skor att prova ut. Kan jag minska 300 gram per fot, så sparar det sinnessjukt med energi över en dags vandring/approach mot ett läger. Samtidigt, om den lätta vikten gör avkall på stabilitet, så är risken att jag istället är mer sliten. En balansgång helt enkelt, men flera av dessa expeditioner kräver att jag byter approachskorna till de alpina klätterkängorna efter ett tag och ska jag då släpa med mig mina vanliga kängor så är det klart skönare med ett halvkilo mindre i ryggsäcken. Om jag väljer ett par nya skor nu, så måste jag BO i dem och verkligen känna hur de känns innan Elbrus. Flera turer med ryggsäck alltså. Denna helg utvärderar jag Salomon Prime GTX och Salomon 4D Quest II GTX.

Sedan har jag fortfarande inte hittat ett par storskor som jag känner sitter perfekt. Jag har köpt hem en oöppnad innersula från Superfeet som kanske kan hjälpa till mot heelslip, så jag överväger att testa den i helgen med mina Scarpa Phantom 6000 som står här hemma. Jag har bara några dagar kvar på öppet köp på dem dock, så jag vill få hem år 2016 års modell av Scarpa Phantom 6000 som jag hoppas kommer imorgon tillsammans med La Sportiva G2 SM. Allt pekar dock på att jag har en ”scarpafot”, då La Sportiva verkar ha smalare skor över framfoten och mina fötter trivs bättre i lite bredare skor. Dessa storskor klarar jag av de mindre bergen med iaf, men till Everest behöver jag ytterligare ett par skor för 8000-meters berg. Kan rentav vara så att jag vill ha de skorna på Vinson och Denali med. Det får bli en framtida nöt att knäcka dock.

Lyckas jag inte bli kvitt hälsläpp i någon av skorna, så väljer jag de billigare Phantom 6000 och ska försöka med innersula + att tejpa upp skons liner så att den låser ner bättre i ytterskalet.

 

Isyxa, stegjärn, karbiner mm. 

En hel del klätterutrustning är på väg och det är också sådant jag är ovan vid att packa. Jag behöver ta hänsyn till hur stegjärn och isyxa ska fästas och fraktas. Flera prylar beställda och på väg.

 

Ryggsäck.

Till sist när jag har kläm på all utrustning, ser hur stor plats storskorna och nya kängorna tar, får prova att komprimera nya sovsäcken till max osv – först då vet jag om jag måste ha ny ryggsäck också. Det börjar brinna i knutarna för jag vill verkligen öva på hemmaplan med all utrustning och rentav helst innan kursen i Norge om någon vecka!

Videoklipp på utrustningen kommer inom kort och likaså utlåtande om vad jag valt och hur jag resonerar.

Lämna ett svar