You are currently viewing Utrustningsinköp med dunder och brak

Utrustningsinköp med dunder och brak

Beställningar från fyra olika länder är nu på väg – men tiden är knapp!

Jag underskattade rejält den tid jag behövde lägga på att gå igenom min nuvarande utrustning och börja mappa mot den utrustning jag faktiskt saknar för de alpinare bergen i Seven Summits. Kilimanjaro var ju en förhållandevis varm upplevelse där jag bara blev lite kall om tårna. De nerkylda tårna berodde till största sannolikhet på att jag körde med tjockare summitsockar, vilket mina vanliga kängor inte alls var anpassade för storleksmässigt.

De alpinare bergen i Seven Summits kräver dock en helt annan typ av utrustning. Särskilt om jag ska upp på +8000 meter. Det räcker inte med en enkel goretexjacka längre, utan nu är de trelagers som gäller och jag skulle inte heller tordas ta mitt syntetiska underställ till Denali, Vinson eller Everest. Det kan bli riktigt kallt på Elbrus också, även om jag tror att Elbrus och Aconcagua kommer att vara rätt så milda jämfört mot vad som senare väntar mig.

Jag har spenderat nästan hela helgen på att gå igenom mängder med utrustningrecensioner och sätta mig in i vad som är bäst för mig. Det är ingen idé att vara dumsnål och jag vinner mycket på att hyra så lite utrustning som möjligt och istället försöka använda så mycket som det går, samma utrustning på varje expedition. På så vis får jag med mig erfarenhet och rutin från Kilimanjaro, till Elbrus, vidare till Aconcagua osv.

Till exempel har jag inte valt vilken ryggsäck jag ska ha till elbrus ännu. Jag tror att det blir min Ultra 45’a, som jag är van med att packa som om det vore en 60-litare. Det jag måste se är om jag får ner en -30 sovsäck i den. Troligtvis köper jag en svindyr dunsovsäck nu och jag vet ännu inte hur hårt jag kan komprimera den med kompressionspåse. Aset väger 1,6 kg vilket är rätt så lätt för en så pass kompetent sovsäck (har fastnat för en Western Mountaineering Puma), men behöver liksom få hem alla prylar och gå igenom rubbet. Det kan vara så att jag måste ha en större ryggsäck och för Aconcagua behöver jag enligt uppgift en mycket större. Vissa har uppemot 100 liter dit. På så vis skulle jag vinna på att ta en större ryggsäck redan nu till Elbrus och vänja mig.

Samtidigt är jag en gramjägare och att bära på något tungt som man inte använder är inte min melodi. Jag kommer inom dagarna här uppdatera med all utrustning som är beställd samt fylla på med recensioner och utlåtanden både över ny och gammal utrustning.

Lämna ett svar