You are currently viewing Svårt att hitta storskor och alpina skor!

Svårt att hitta storskor och alpina skor!

  • Inläggskategori:Blog
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Jag har direkta problem med utrustning just nu. Här märks det att vi inte bor i ett högalpint land…

De rekommenderade skorna för högre höjder är dubbla skor, där den inre skon är som en liner. Jag behöver två olika skor, ett par för lite lägre berg och ett par för 8000-meters berg. Glad i hågen beställde jag hem ett par La Sportiva Spantiks från Addnature, dyra som gatan.Spantikens liner passade perfekt, men när jag stoppade in den i yttre skon så nöp det åt rejält om framfoten. Jag provade länge och väl, men näh, finns inte en sportslig chans att mina fötter skulle klara av en topptur i dem. Dessutom ökar risken för förfrysning av tårna om det inte kan röra på sig. Ökade en storlek och beställde hem ett nytt par och där fungerade utrymmet för tårna, men då fick jag plötsligt släpp i hälen. Ingen fara om man bara går på plan mark, men mindre bra i en brant backe eller om man ”frontpointar”.

Nu går linern att modifiera lite genom uppvärmning, men jag kände ett starkt behov av att få prova ett par andra skor istället. Flera erfarna klättrare vittnar om att man antingen har ”Scarpa-fötter” eller ”La Sportiva-fötter”. Tycker inte jag har så breda fötter, men La Sportiva kanske är bättre för smalare framfötter ändå. Efter nya tittar på videoklipp och recensioner så föll intresset på ett par Scarpa Phantom 6000 och då den nya modellen som kommer nu där den yttre dragkedjan går runt benet.

Här kom nästa problem. Skon finns inte i en enda svensk butik. Den gamla modellen säljs ut och den nya finns ingenstans. Hepp. Började kolla på La Sportiva G2 SM istället, som ska vara lite varmare än Spantiken men inte fullt lika bufflig som Olympus Mons. Inte heller den skon har jag hittat i någon svensk butik.

Det lutar mot att jag får försöka lägga en jätteorder från en utländsk butik och ta hem tre olika sorters skor och i praktiken nästan tre storlekar på varje. Vi pratar här att jag måste ligga ut med nästan 50 000 kr om jag inte kan få det fakturerat. Alternativt om jag sätter mig i bilen och kör till något annat land och provar ut skor en helg.

 

Lämna ett svar