You are currently viewing Med blicken framåt mot nästa berg

Med blicken framåt mot nästa berg

  • Inläggskategori:Blog
  • Kommentarer på inlägget:2 kommentarer

Kilimanjaro har börjat sjunka in lite och nu är blicken helt och hållet fokuserad på nästa berg. Så här förbereder jag mig.

Med Kilimanjaro avslutad så är jag massor med erfarenheter rikare. Samtidigt väntar en ny utmaning nu då nästa berg, Mount Elbrus, innebär ett nytt moment för min del; alpin klättring. Vi kommer att bestiga berget från den norra sidan och slipper då snövesslor och allt vad det innebär i bekvämligheter för att frakta bergsturister. Istället så blir det mer av ett äventyr och klättring på riktigt. Jag förväntas hantera isyxa och stegjärn under klättringen och även om Elbrus inte är jätteteknisk, så är det ändå bra träning inför framtida berg.

Utrustningsmässigt så saknar jag klättersele, isyxa, stegjärn och kängor anpassade för stegjärn. Det går att fästa stegjärn på mina kängor för att knata upp på en enkel glaciär som Kebnekaise t.ex. men när jag ska uppför Lhotseväggen på Everest t.ex. så vill man ha riktiga prylar. Mycket av utrustningen går att hyra på plats, men nackdelen med att hyra som jag ser det är att dels vet jag inte på förhand vad jag får och skicket på det, dels så har jag ingen möjlighet att prova, träna och vänja mig vid utrustningen på hemmaplan.

Just nu lutar det åt inköp av ett par La Sportiva Spantik som kängor för upp till 7000m. Dessa får nog följa med till Aconcagua också. Till Spantiken blir det troligtvis Grivel G12 stegjärn. Ska jag till ännu kyligare områden, så kommer jag behöva riktiga storskor, så jag åker troligtvis på att köpa ett par La Sportiva Olympus Mons också. Bara här är vi uppe i utrustning för femsiffrigt belopp. Isyxa tänkte jag först hyra, men jag kommer nog att köpa mig en egen isyxa. Ska jag ge mig ut på riktigt extrema expeditioner, så vill jag kunna öva hemma på det mesta. Inför Everest kommer jag att vilja öva att gå på aluminiumstege hemma i lugn och ro och lära mig sätta stegjärnen rätt t.ex. På samma sätt vill jag dra till en skidbacke och lär mig self arrest med exakt den isyxa jag kommer att ha med mig. Self arrest är ett begrepp där man lär sig säkra sig om man glider utför snö/is. Jag kommer att visa och berätta mer om klätterteknik och säkerhet här framöver.

Övrigt i utrustningsväg så kommer jag att behöva köpa 3-lagers GoreTex skal, både byxor och jacka. Likaså ett par gaiters, som hindrar snö att komma ner i kängorna. Sist men inte minst så är jag på jakt efter en sovsäck som klarar någonstans mellan -25 och -30, där låg vikt och packvolym är viktigt. Jag satsar på att ordna så mycket av denna utrustning som möjligt nu inför Elbrus, för då har jag det mesta av vad jag behöver inför Aconcagua också.

Utöver utrustning och förberedelser för det, så fokuserar jag på min träning. Jag kommer att träna specifikt med ryggsäck/kängor och öva på att gå uppför skidbackar mm, men annars är det löpträning och styrketräning som gäller. Styrketräning för att se till att ha bålstyrka både för att hantera packning, men också för klättringen i sig. Löpträning för att stärka senor och ligament samt bygga upp kondition. Löpträningen är primärt fokuserad på terränglöpning, men också intervallträning och backträning.

Nu i januari sprang jag Sandsjöbacka Trail, med 26 km traillöpning med pannlampa på fredagen följt av 34 km traillöpning på söndagen. Tyvärr återhämtade jag för dåligt från fredagen, annars var tanken att det skulle ha varit tre tävlingar med 22 km på lördagen också. Jag kommer att köra några fler tävlingar nu under våren och sedan har jag även seedningsloppet till Göteborgsvarvet samt Göteborgsvarvet i sig, där jag har satt upp måltider jag vill klara av.

Det mesta kretsar dock kring att jag måste hålla mig skadefri, det är det absolut viktigaste. Pressa kroppen till att utvecklas, men inte balansera för högt riskmässigt.

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Pecka

    Trevligt reportage i St idag! 🙂

    1. happyhiker

      Haha! Jo jag hamnade visst där i också 🙂 .. var lite tveksam först till hur jag skulle ställa mig till det hela, men tänkte att det kanske kan inspirera någon annan eller väcka lite nyfikenhet kring ”uteliv” i sig.

Lämna ett svar