You are currently viewing Utvärdering av utrustning, Kilimanjaro

Utvärdering av utrustning, Kilimanjaro

 • Inläggskategori:Blog
 • Kommentarer på inlägget:3 kommentarer

Här kommer den utrustningslista jag hade inför Kilimanjaro. Jag spelade kontinuerligt in mindre filmklipp under expeditionen och talade in reflektioner kring utrustningen för att inte glömma bort något och för att kunna dela med mig här.  

I dagsturssäck;

2 vattenflaskor (reserv ifall blåsan går sönder samt för topptur, även att dricka ur till mat mm)
1 vätskeblåsa (2-liters camelbak)
Regnkläder

Medicin- och fixpåse (orange och reflexmärkt för att snabbt gå att hitta även i dåligt ljus):
Bandage
Skavsårsplåster
Försvarets hudsalva
Voltaren
Panodil
Malariaprofylax
Diamox
Dimor
Nässpray
Lypsyl mot sol
Stark solkräm
Sporttejp
Reparationskit madrass
Myggspray
Skosnöre

Toalettpåse (gul, lätt att hitta snabbt):
Toapapper
Våtservett
Stjärtservett
Handsprit

Klädpåse:
Fleecejacka
Vantar
Mössa

I fickor/på ryggsäcken;
Bars
Nötter
Godis
Vätskeersättning
Viktiga handlingar (pass, resedokument, vaccinationsintyg)
Stavar

Att gå i;

Kängor
Zipoffbyxor
Funktionstshirt
Keps
Solglasögon
Liners
Vandringssockar
Sportkalsonger
Löparvantar
Skaljacka
Lättare vindjacka/löparjacka

I stora dufflebag (bars av ”porters”);

Godis
Kudde
Sovsäck
Liggunderlag x2 (uppblåsbara Exped + Z-termarest i reserv)
Sovlakan
Löparskor

Kvällspåse/lägerpåse;
Öronproppar
Tandkräm
Tandborste
Ett par extra liners
Underställ
Buff
Extra kalsonger
Dunjacka

Summitpåse;
Summitsockor (knäsockor, extra varma)
Goretexhandskar
Knälindor
Svenska flaggan
Fleeceshorts


Utvärdering/reflektioner;

Jag har en hel hög med mindre filmklipp då jag bestämde mig för att så fort jag gjorde en reflektion kring något runt utrustningen, så skulle jag dokumentera det.

Tandtråd/tandsticka. Redan dag1, när jag fick popcorn, så fick jag ett majsskal mellan tänderna och jisses vad störigt. Rent krasst så kan det ju bli inflammerat tandkött och skit om man är ute längre, så nästa gång åker det med någon plackers ner i kvällspåsen.

Sovsäck + sovsäckslakan. Jag hyrde ju sovsäck nu och den fungerade väl OK trots allt, men visst hade det varit skönare att ha sin egen säck. Denna var tung, otymplig och inte alls lika skön som min Western Mountaneering-säck som jag fjällvandrar med normalt sett. Jag köpte ju ett sovsäckslakan för att stärka hygienkänslan, men faktum är att jag rörde inte lakanet en enda gång. Var så pass trött ändå och skitig själv, att jag bara kröp ner i sovsäcken som den var utan att bry mig nämnvärt om att andra personer sovit i den innan. Den var ju ändå tvättad osv. Sovsäckslakan onödigt alltså.

Vandringsstavar. Jag köpte stavarna inför Fjällräven Classic och använde inte dem en enda gång. Jag pratade med guiden om dem nu och han tyckte absolut jag skulle ha med mig dem upp till toppen, även om jag verkade vara i god fysik överlag. Ångrar det inte en sekund. När vi skulle ta oss ner från Stella Point, så istället för att ta slalomstigen som vi hade gått upp, så drog vi precis rätt utför. Jag stod på hälarna på kängorna och bara kanade rätt ut för vad som närmast var sand och mindre grus. Här var stavar guld värt. Tyvärr hade min ena stav fastnat och kärvat ihop och ingen av oss kunde förmå att dra ut den, så jag fick nöja mig med en stav – men utan den hade jag troligtvis vurpat mer än en gång. Dessutom när benen blev tröttare, så var otroligt skönt att ta hjälp av överkroppen när det var stora utförskliv. Fantastisk avlastning för knäna.

Duffelväskan. Jag köpte en helt ny duffelväska nu för just denna expedition, dels för att underlätta för bärarna som skulle bära den på huvudet, dels för att underlätta transport av all utrustning på flyg mm. Köpte en Large och frågan är om jag inte skulle ha köpt en Extra Large. Bara det vikta liggunderlaget från Thermarest svalde massor av väskan och likaså kängor mm under transporten ner. Väskan i sig var klockren för ändamålet iaf och var perfekt att ha i lägret då den är tålig mot både vatten och sten.

Öronproppar. Utan dem hade vandringen varit en katastrof. I lägren kunde det vara nästan 50 personer, varav de afrikanska bärarna var riktigt högljudda dag som natt. Absolut ett måste!

Godis, gel och bars. Jag visste att jag skulle få mycket mat, men hade aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle få sådana kopiösa mängder. Jag åt så jag behövde gå på toaletten tre (!) gånger per dag. Jag hade köpt med mig på tok för mycket nötter, choklad och energigels och bars. Bars använde jag inte alls, nötter bjöd jag bort lite och jag gav bort flera chokladkakor till expeditionsteamet. I och för sig uppskattat av dem, då de inte fick äta samma mat som mig. Jag hade kunnat halvera ransonen dock och energigel var inte aktuellt i huvud taget mer än för toppturen. Till toppturen var det dock bra att ha en 3-5 st gels med sig, absolut att rekommendera. Likaså var cashewnötter mycket bra överlag.

Uppblåsbar kudde. I normala fall har jag typ fleecetröjan som jag gör en kudde av med kläder inuti, men här var jag rädd för att jag kanske skulle behöva alla kläder själv, så jag köpte en billigare uppblåsbar liten kudde. Lite ovant i början, men nog fasiken var den riktigt skön och gosig att ha överlag. Den åker absolut med framöver också.

Camelbak & vattenflaskor. Vätskeblåsan var klockren att ha under dagarna på väg upp mot Barafu Camp. Att regelbundet småsippa istället för att stanna och försöka dricka ikapp osv, gjorde att jag hade en perfekt vätskebalans samtliga dagar. Trots isolerad slang och trots att jag blåste tillbaka vatten i slangen, så frös vattnet för mig under Summit Day. Jag kommer nog att göra som så längre fram att under kyligare toppturer så är Camelbaken bara ett komplement med vätska och istället får vattenflaskor vara den primära vätskekällan. Det var dock skönt att ha med sig vattenflaskor också, dels till måltider, dels för att kunna blanda i vätskeersättning som jag tog varje kväll innan läggdags.

Sandaler/Träningsskor. Jag valde att inte ta med mig sandaler, däremot träningsskor. Är lite kluven där, för visst var det lättare när man vilat och skulle gå och äta middag och bara kunna dra på sig träningsskorna istället för att försöka få på sig kängorna. Samtidigt var toaletterna rätt så ofräscha på golv mm, så där var det skönare att ha kängorna som ändå skulle utsättas för mer smuts. Det var bra att ha något annat på sig än bara kängorna får jag nog summera det hela till iaf.

Toalettbestyr. Lite intimt här då kanske, men är det något område jag verkligen vill ha god hygien i när jag är ute i vildmarken, så är det i ändalyktet och skrevet överlag. Det kan uppstå komplikationer i form av allt från klåda till skavsår och det är inte det roligaste i dessa miljöer. Jag har alltid toalettservett för att tvätta mig med och handservett för att tvätta händerna innan jag slutligen nyttjar handsprit. Jag hade dock inte kalkylerat med hela tre toalettbesök per dag, så servetterna räckte inte till och tog slut. Dessa väger ju inte mycket, så det var snålt av mig att inte ta med fler.

Kamerabatterier. Här måste jag fundera lite inför framtiden, men OJ vad båda kamerorna tappade i kapacitet när det blev lite minusgrader. Ena reservbatteriet stoppade jag i handsken och värmde med handen och då tog det inte lång tid att få upp kapaciteten igen. Kamerorna i sig måste vara utanför kroppen, för om jag värmer dem också och sedan tar ut dem, så kyls de först av snabbt och riskerar att få isbildning på och i linser. Likaså omvänd hantering. Däremot hade det varit kanon med t.ex. ett litet armband av stretchmaterial där man skulle kunna ha batterier till kamera + pannlampa. Varmt och torrt, men nära till hands.

Medicin mm. Av detta behövde jag knappt nyttja något alls, men det är skönt att ha med sig och vara förberedd på det värsta. Sista natten innan toppturen, så blev jag faktiskt rätt täppt i näsan. Kan inte nog beskriva hur glad jag var över att jag tog med mig nässprayen. Man har liksom redan problem med att andas som folk på den höjden, och att då stänga av ytterligare en inkanal för syre är sådär kul.

Lättare vindjacka/löparjacka. Denna var helt onödig att ta med, för den jacka jag använde om jag behövde skalskydd var just min skaljacka. Tänkte att den lättare vindjackan kunde var skön om det var varmt, men blåsigt – men vädret var snarare antingen tshirt eller skalväder.

Myggmedel. Sista reflektionen är att jag inte använde myggmedel alls. Hade med mig två olika sorter och såg en enda mygga under hela vandringen. Dock ingen större vikt eller storlek att släpa på, men jag noterade det som överflödig utrustning.

Detta inlägg har 3 kommentarer

 1. Lisa Gustafsson

  Tack för att du delade med dig av detta! Flera saker jag missat på listan för mitt eget kommande äventyr 🙂

 2. Jenny

  Toppen att du delade med dig av detta! Nu vet jag exakt vart batterierna ska förvaras, i löpararmbandet avsett för nycklar. Plackers och nässpray ska noteras med.

  1. happyhiker

   Kul att höra och stort lycka till!

Lämna ett svar