You are currently viewing Test av all utrustning inför Kilimanjaro

Test av all utrustning inför Kilimanjaro

Förberedelserna börjar lida mot sitt slut – allt inspekteras och bockas av på en lista. Ready for Summit!

Det handlar lite om kontrollbehov huruvida man lägger ner lite eller mycket tid på sin utrustningsgenomgång, men kanske också på tidigare erfarenheter. Har man alltid haft bra vandringar (eller ingen vandring alls), så kanske man lite naivt stoppar ner allt i en väska bara och hoppas på det bästa. För min del vill jag kunna lägga allt fokus på naturupplevelse och utmaningen i sig – inte stå med hakan i backen och upptäcka ett punkterat liggunderlag framme vid första lägret. En olycka kan alltid hända, men det är onödigt att ha exporterat olyckan redan från vardagsrummet.

P1060448Apropå liggunderlag så har jag blåst upp mitt nya liggunderlag och låtit det stå i 24 timmar för att se att det är tätt och håller luften. Jag återkommer med recension, men första intrycket är mycket lovande av min nya Exped Wintermat. R-värdet är ju på pappret riktigt bra och vikten är inte ens ett halvkilo. Ska bli intressant att se hur det levererar väl uppe på ett snöklätt landskap.

Som backup, förutom ett reparationskit till liggunderlaget, så har jag ett vanligt Thermarest Z-underlag också. Jag kommer att nyttja det under det uppblåsbara liggunderlaget. Dels som lite extra skydd från vassa vulkanstenar eller annat, dels som extra isolering. Det är dock min absoluta backup ifall en stor reva skulle uppstå i det uppblåsbara liggunderlaget t.ex. Det kvittar hur varm sovsäck jag har om jag inte har en duglig isolering mot markkylan….

Jag provar och går igenom allt. Alla kläder kontrolleras så att inget har krympt eller gått sönder i senaste tvätten t.ex.

P1060449Det enda jag inte är helt nöjd med packningen just nu är att varken mina löparvantar eller mina nya liners i merinoull – som båda ska vara avsedda för att fungera med touchscreens – fungerar i praktiken. Hur jag än vänder och vrider och har mig med vantarna, så är det ingen som fungerar på min mobiltelefon. Min kamera styrs i mångt och mycket av en touchscreen på baksidan och man vill ogärna ta av sig alla vantar för att kunna operera den. Det får helt enkelt bli som så att jag kör med standardfunktioner på kameran bara om det är för kallt. Annars känns det helt OK med mina trelagers vantar, där jag kan välja om jag vill ha den tunna och smidiga löparvanten som inre liner eller om jag kör merinoull innerst och löparvanten utanpå då den är lite mer vindskyddande.

Steg två som påbörjas nu i helgen är att börja optimera och packa på riktigt. Alla pappersförpackningar eller annat bös som bara tar plats och vikt, ryker. Jag börjar också optimera det hela i plastpåsar och annat. Till exempel så kommer jag att göra dagsransoner på nötter, godis och energigels som jag ska ha med mig. På så vis undviker jag att äta för mycket en dag och stå utan inför sista dagen, tillika så ser jag om jag inte fått i mig det jag vill få i mig för varje dag. Medicinpåse kommer vara en märkt påse med reflexband så jag snabbt kan hitta den i mörker mm. Små tips som underlättar rejält den dagen det behövs på allvar.

Planen är att göra en provpackning av min dagturssäck i helgen och ta på mig alla kläder, samtliga lager och ge mig ut på en liten vandring kanske bara 1-2 kilometer. Vill se hur vätskeblåsan som är ny sitter, att inget skaver, hur spännremmarna på ryggsäcken passar ihop med samtliga lager kläder samt en dubbelkoll på att kängorna känns bra med extra tjocka sockor osv.

När dagen D kommer, så vill jag känna att jag är förberedd och redo. Det är en riktigt go känsla som inger trygghet och självförtroende, samt får mig att sätta fokus på den riktiga uppgiften.

 

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. c

    Jättebra tips! Ska göra samma resa senare i december. Vad kom du fram till vad gäller sovsäck? Skaffade du en varmare eller en liner? Vad är det för ytterhandskar du har?

    1. happyhiker

      Min nuvarande sovsäck är kanon och jag har aldrig frusit i den, aldrig behövt underställ eller så. Tänkte länge att jag kör på den, köper den varmaste linern jag hittar (Sea to Summit Reactor Extreme) och sover i underställ om det behövs. Sedan sprang jag på flera recensioner som var djupt kritiska till de liners som påstås höja värmeisoleringen och att de på sin höjd kanske bara ökade säckens kapacitet med någon grad. Då kände jag att det vore en rätt så idiotisk grej om jag skulle ta den risken och sedan sova så pass dåligt pga kyla att jag skulle sabba hela bergsturen. Istället gjorde jag som så nu att jag hyr faktiskt en sovsäck på plats och då vet jag att jag får en bra säck som klarar temperaturen. För att det ska kännas lite bättre hygieniskt så köpte jag ett enklare sovsäckslakan, så kommer det att kännas fräschare. Kostnaden för att hyra sovsäck (20 dollar) + sovsäckslakanet (knappt 200 kr) blev dessutom billigare än att köpa den kraftigare linern och chansa. Ytterhandskar köpte jag ett par Marmot M’s PreCip Shell Mitt Black på Addnature för 300 kr nu. Till de tuffare bergen kommer jag att behöva ett par riktiga klätterhandskar, men dessa tänker jag kommer räcka fint till Kilimanjaro samt fungera som reservhandskar på kommande resor.

Lämna ett svar