You are currently viewing Utrustning och förberedelser för Kilimanjaro

Utrustning och förberedelser för Kilimanjaro

Då är förberedelserna i full fart! Jag kommer att börja blogga mer nu om just Kilimanjaro som står på tur. Nu börjar jag med utrustningsgenomgång…

Samtidigt som jag gör färdigt fler artiklar till denna site kring utrustning och fler filmer från mina tidigare toppturer, så pågår förberedelserna för fullt för Kilimanjaro. Förutom att ha vaccinerat mig och sett till att förnya stelkrampssprutan mm samt få ut malariaprofylax, så plöjer jag just nu utrustningslistor.

Min utrustning är ju fokuserad på våra Nordiska fjäll och för toppturer under sommaren, då det inte blir kanske så många minusgrader nattetid. Jag har varit med om snöfall och minusgrader, men inte snöstorm eller -20. Det kan jag stöta på om jag har otur på Kilimanjaro och jag måste vara förberedd. Det jag kan förvänta mig som det ser ut just nu, är dock troligare en temperatur på runt -10 kanske. Däremot kommer jag redan att brottas med höjdsjukan och att då ens riskera att frysa och slösa energi på det också, innebär att chansen att nå toppen minskar.

Mitt liggunderlag kommer jag att behöva uppgradera. Jag älskar min Exped Downmat 7, men jag har smallvarianten för att spara på vikt och för att det har fungerat fint på mina sommarturer. Här kommer jag att uppgradera till ett Exped Winterlite och i fullängd istället. Det ska kunna klara av även mina kommande expeditioner till Everest och Vinson t.ex.

Sovsäcken min är det jag är mest nervös över. Det är en WM Highlite där sovtempen för en man ligger på runt 0-gradigt, ihopkurad och utan underställ eller kläder. Det är inte den säcken man vill ligga i när det är -20 grader ute direkt. Jag försöker klura ut nu på om jag kan klara mig på att köpa till en liner samt sova i underställ, eller ej.

Utöver det så behöver jag till framtida expeditioner bättre skalkläder, så jag funderar på att investera redan nu och ta med mig 3-lagers Gore-tex, men det en investering som kommer att kännas i plånboken utan tvekan.

Jag hade hoppats på att inte behöva investera i så mycket utrustning inför Kilimanjaro, utan satsa mer på det till våren. Samtidigt betalar jag rätt dyra pengar för att ta mig ner till Tanzania och bestiga Afrikas högsta berg. Att då frysa och sova dåligt kan bli en riskfaktor som gör att jag inte når toppen. Till Everest och Vinson kommer jag dock att behöva bra mycket kallare sovsäckar än vad jag behöver till Kilimanjaro och att sova i en säck för -40 första nätterna på Kili är inte heller någon hit.

Kommande 1-2 dagar nu är fritiden fylld med excellistor, utrustningsrecensioner och bankkontot sida vid sida på datorn…

Lämna ett svar