You are currently viewing Mot Kilimanjaro!

Mot Kilimanjaro!

 • Inläggskategori:Featured
 • Kommentarer på inlägget:4 kommentarer

Siktet är inställt på nästa fjäll- och bergsäventyr; Kilimanjaro, Afrikas högsta berg. Jag kommer att resa ner till Tanzania och göra en kombinationsresa. 

Först bestiger jag Kilimanjaro för att sedan passa på att ta en safari i omgivningarna och avslutar med träning, sol, bad och avkoppling på ön Zanzibar. Jag har valt att ge hela reseuppdraget till resebyrån Anderson’s African Adventures som jag har fått ett gott bemötande från nu initialt. Jag ägnade lite tid åt att ta in offerter och kolla upp olika bolag och blev rentav nekad som kund hos ett par reseföretag eftersom jag reser ensam och med argumentet att det skulle bli för dyrt för mig. Det avgör väl jag som kund? 🙂

Berget i sig går inte bara att skutta upp på helt själv, utan det krävs tillstånd för att ta sig in i området och turerna upp på berget görs i guideade sällskap. Dels av säkerhetsskäl, men också givetvis för att bejaka turismnäringen i Tanzania. Sedan är Tanzania lite lurigt då det finns en del bolag som opererar lokalt och som anordnar oseriösare turer till toppen (och för stunden är det lite oroligt här och var i Tanzania enligt uppgifter i media). Därav kändes det bäst att lägga ut allt på ett och samma företag, så har jag också tillgång till hjälp och support lokalt om det behövs under hela resan. Jag vet trots allt inte hur höjdsjukan kommer att påverka mig eller hur jag kommer att må. Andersons har således ordnat rubbet med flygbiljetter, transfer, hotell, safari mm.

Kilimanjaro blir första berget i ”Seven Summits” och också första gången jag tar mig upp på så pass hög höjd att AMS (Altitude Mountain Sickness) kommer att påverka mig. Det jag vill se är hur min kropp klarar av höjdsjukan och hur den reagerar, samt hur jag kan styra och påverka acklimatiseringen.

Själva bestigningen är rätt snäll om man ser till utformningen av berget och omgivningarna. Det är mer som vanlig vandring och inte klättring. Den stora utmaningen är just höjdsjukan och att turen är så pass kort som den är. Man kan välja till en extra dag för acklimatisering i mitt program, men jag har valt att bortse från den. Istället ska jag försöka på alla sätt och vis att parera och hantera höjdsjukan så gott det går och med den fysik jag har.

Jag kommer att blogga mer om AMS och hela äventyret kommer givetvis att filmas och dokumenteras. Med bara några veckor kvar, så är det just nu fokus på att ta de vaccin jag saknar och planera packning och utrustning. Bestigningen börjar i över 20-25 graders värme och på toppen just nu är det -5 grader och snö, men där temperaturen nattetid kan bli betydligt kallare (enligt uppgift ner mot -15).

Fler inlägg följer om både höjdsjuka och utrustning/packning samt förberedelser. Nu kör vi!

 

Detta inlägg har 4 kommentarer

 1. Lars Ek

  Härligt! Hur många dagar kommer det att ta att bestiga toppen?

  1. happyhiker

   Det är en sexdagarstur, med en rätt så långsam vandring i sig, men rätt så aggressivt om man ser till höjdmeter och höjdsjuka.

 2. Per B

  Hur ser det ut med utrustning? Posta gärna en lista!

  1. happyhiker

   Utrustningslista kommer!

Lämna ett svar