You are currently viewing Friluftskök: Primus ETA Express

Friluftskök: Primus ETA Express

Funktionellt och praktiskt gaskök, men står det pall fjällväder?

Efter genomgång av otaliga recensioner och artiklar i början av min vandringskarriär, så köpte jag ett Primuskök. De första vandringarna hade jag lånade Trangiakök med T-röd till eller separat gasbrännare, men vilken utveckling det har skett på friluftskök genom åren. Eta Express är riktigt trevlig att packa då en 230g gastub, vindskydd och brännare går att stoppa ner inuti kokkärlet och min ihopfällbara titanspork ryms också där. På med locket och vips så är köket ihoppackat och tar inte mer plats än två strumpor och en kalsong.

Brännaren har en inbyggd Piezo-tändare, så det är bara att skruva på brännaren på gasbehållaren och knäppa till. Jag fick dock problem med brännaren efter bara någon vandring, så plötsligt lade den av helt. Var tacksam över att jag hade stormtändstickor med mig då, förvarade i vattentät förpackning. Fick dock brännaren utbytt omgående av återförsäljaren utan problem och sedan dess har den fungerat smärtfritt. Behöver aldrig trycka mer än en gång på den så länge det inte blåser för mycket vind mot köket.

Vindskyddet är bara att snäppa fast på gasbehållaren och sedan är det bara att tuta och köra. Vindfaktorn påverkar dock effekten på köket, men så är det med de flesta friluftskök oavsett bränsletyp. Ju bättre placering av köket vindmässigt, desto snabbare kokar jag upp vatten. Den enda nackdelen med köket egentligen är att det är smalt och bygger lite på höjden, dvs blir väldigt lätt instabilt. Är underlaget lite mjukt så finns det en viss risk för att köket kan tippa och det har hänt att jag har fått samla ihop några mindre stenar och lägga runt gasbehållaren bara för att säkra att köket stannar upprätt.

Viktmässigt så utan gasbehållare, så landar jag på 412 gram, där brännaren utgör 100g. Storleksmässigt så fungerar just detta kök utmärkt för mig, rentav lite i överkant när jag vandrar ensam. För två personer räcker det till gott och väl för att laga till gröt och i och med att köket är så pass snabbt, så behöver man koka vatten i flera omgångar, så är det inte speciellt tidskrävande. Jag klarar mig nästan alltid på en enda gasbehållare på 230g om den är full/oanvänd och den täcker då kokning av vatten minst 4 ggr/dag och i 4-5 dagars vandring utan problem. Däremot har jag alltid med mig en extra gasbehållare i reserv.

Beläggningen är lätt att hålla ren och även fastbränd gröt mm är lätt att svabba ur i närmaste fjällbäck.

Så länge underlaget är skapligt stabilt och jag hittar vindskydd om det blåser på för hårt, så täcker Primus Eta Express med råge mina behov.

Lämna ett svar