You are currently viewing Liggunderlag: Exped Downmat 7

Liggunderlag: Exped Downmat 7

Lätt, litet och komfort i ett och samma paket.

Första vandringarna jag gjorde så nyttjade jag ett klassiskt liggunderlag i foam, men fick snabbt upp ögonen för uppblåsbara liggunderlag. Har man vandrat i fjällen och letat tältplats några gånger, så lär man sig också att det sällan går att hitta en lägerplats med mjukt och fint underlag. Ofta är det någon liten sten eller rot som sticker upp och ibland kan det rentav vara så att det nästan bara är sten där tältet ska resas. Det fick mig att bli nyfiken på uppblåsbara liggunderlag. Det hör också till att jag hemmavid sover mycket i framstupa sidoläge, dvs på sidan. Med höfter trötta av ett höftbärarbälte så är det inte superskönt att lägga sig på sidan på ett klassiskt tunt liggunderlag.

Valet föll på Expeds Downmat 7 och en kortare variant. Jag har bara liggunderlaget mellan höft/bäcken och axlar. Under huvudet gör jag en kudde av packpåse+kläder och under benen har jag mitt sittunderlag som är ett sådant tunt liggunderlag, men dit ner lägger jag också lite kläder. De delar som behöver stöd är mest höft upp till axlar och jag brukar ändå dra upp knäna också när jag ligger på sida. Det går givetvis att köra en full längd på liggunderlaget, men för att spara vikt och plats så valde jag ett kortare.

Liggunderlaget isolerar riktigt bra med sin dunfyllning, men som vanligt med dun så gäller det att utrustningen hålls torr och inte utsätts för väta för att isoleringen ska fungera. Pumpen är inbyggd och man pumpar upp madrassen genom en slags ficka som man trycker på med båda händerna. Den suger in luft, man täcker för ventilhålet med handen och pressar in luften in i madrassen, sedan när man tar bort handen så suger fickan in ny luft redo att pressas in. Med lite övning/vana så man lär sig hur man ska få in så mycket luft som möjligt, så pumpas madrassen upp på 10-15 sekunder.

Madrassen får höga betyg av mig, men vill man ha mer komfort och inte bryr sig om den extra vikten, så välj en fullstor madrass! En liten varning dock, har man väl tältat och sovit på en uppblåsbar madrass så är det extremt svårt att byta ner sig till ett vanligt klassiskt liggunderlag i foam igen 🙂

20151018_162614

Lämna ett svar