You are currently viewing Sovsäck: Western Mountaineering Highlite

Sovsäck: Western Mountaineering Highlite

Kan något som inte ens väger 500 gram värma en frusen fjällvandrare?

Även i mitt val av sovsäck, så föregicks det av recensioner och här hade jag redan hunnit bli ”gramjägare”, med ambition att uppnå en så lätt och optimal packning som möjligt.

Eftersom jag främst har valt att vandra under sommaren och även kunnat tänka mig lite höstvandring, så kändes det overkill att köpa en sovsäck som även skulle klara vinterklimat. Jag avskyr dessutom när det blir för varmt och man ska sova, jag sover hellre med lite svalare temperatur och tar på mig extra kläder om det behövs.

Western Mountaineering Highlite väger under 500 gram och har en komforttemperatur på +5 grader (aningen lägre i praktiken för män, dvs runt 0 grader). Nedre gräns är satt till -15. Den är otroligt lätt och tar ytterst liten plats i packningen. Det man får tänka på med en dunsovsäck är att den ska under inga omständigheter bli fuktig. Den får inte bli fuktig av svett eller kondens och framför allt inte av regn eller om man skulle vurpa mitt ute i en jokk. Kläder och annat går alltid att torka, men en blöt dunsovsäck förlorar mycket av sin värmeförmåga och för fjällsäkerhetens skull så skulle det komma ett extremt oväder så måste man kunna krypa in i sitt tält eller i ett vindskydd t.ex. och kunna lita på att man klarar värmen tack vare sovsäcken och kan sova ut stormen.

Viktigt också att tänka på är att slänga ut sovsäcken i tältet i god tid innan man ska lägga sig, så den får lufta upp sig. Det är då den får som bäst förutsättningar att isolera och hålla kroppsvärmen inne.

Jag är nöjd med sovsäcken och har än så länge aldrig frusit i den. Sover oftast i bara kalsonger och någon gång har det hänt att jag tagit på mig en t-shirt om det varit kyligare. Det man får beakta vad gäller värmen och hur man upplever komforten är också vilken typ av liggunderlag man har och mitt uppblåsbara liggunderlag isolerar bra från markkylan.  En lätt sovsäck som är riktigt skön att krypa ner i efter en tuff bergsstrapats!

20151018_162541

Lämna ett svar