You are currently viewing Ryggsäck: Lundhags Ultra 45
Test av dagstursekker

Ryggsäck: Lundhags Ultra 45

En stabil trotjänare som bokstavligen talat har hängt med otaliga mil.

Jag insåg rätt tidigt att det man har på ryggen och det man har på fötterna, påverkar upplevelsen av fjällvandring rejält. En ryggsäck som skaver, känns tung, otymplig eller t.ex. är svårpackad, kan sänka humöret på den mest optimistiske fjällvandraren.

20151018_163010Jag började med att uppskatta packvolym på min utrustning. Större ryggsäck = mer plats, men också högre vikt. Efter att ha kollat lite recensioner, så fastnade jag för Lundhags Ultra 45. Efter att ha provat ryggsäcken i butik, så blev jag förvånad över hur stor den kändes packmässigt jämfört med andra ryggsäckar på 50 och 60 liter. Med en vikt på 1500 gram så återstod bara att prova den och den satt klockrent på min rygg. Skön sele med ram av aluminium och dämpade kudde nere mot svanken mm.

Klarar jag mig verkligen på bara 45 liter? Jajamen. Jag har i och för sig arbetat med min utrustning och för att få ner vikten på den, vilket gör att jag har inte riktigt samma volym på prylarna som jag hade när jag gjorde värnplikten. Tältet drar jag ner i en kompressionspåse, uppblåsbara liggunderlaget rullas ihop till en liten tub och sovsäcken komprimeras. Jag komprimerar inte kläder, men där skulle jag också kunna använda en kompressionspåse om det skulle behövas.

P1090550På 45 liter bär jag tält, sovsäck, liggunderlag, förstärkningsplagg och ombyte, mat för fem dagar (frystorkat + frukost/kvällsmat typ gröt och mackor), någon bok, kamera, sandaler, vattenflaska, snacks mm. Det enda jag bär på utsidan är tältstängerna som sticker upp ur ett sidofack samt en vattenflaska. Allt annat är packat inne i ryggsäcken, som även går att öppna mitt på ifall man vill ta ut något packat längst ner i ryggsäcken utan att behöva plocka ut allt genom toppöppningen. Ryggsäcken har en liten säkerhetsficka på insidan för pengar, är förberedd för vätskesystem samt har två sidofack och ett toppfack vilket gör det smidigt att t.ex. packa första förband, regnkläder mm och ha nära till hands. Skulle jag packa mer saker på utsidan, t.ex. flytta ut tältet och snöra fast det ovanpå, så får jag plats mer proviant och kan lätt vandra 6-7 dagars vandring med denna ryggsäck.

Det enda jag har att anmärka på ryggsäcken är att jag inte har meshfickor eller annat på midjebältet och inte heller några fickor på bröstremmarna. Det hade varit gott att ha meshfickor åtminstone för att kunna ha energibars eller annat nära till hands. Det är också rätt små och tunna spännen på ryggsäcken, antagligen för att spara på vikt och göra den minimalistisk. Än så länge har dock inget spänne brustit eller gått sönder och jag har alltid stark tejp med mig ifall en olycka skulle vara framme.

Helt klart en mycket potent ryggsäck som fyller mina behov klockrent.

IMGP6262

Detta inlägg har en kommentar

  1. Carl**

    jag kan bara hålla med. Min Lundhags Ultra 45, har hängt med sedan 2008 och jag är mer än nöjd med den. Den är otroligt lätt och den är ergonomiskt genomtänkt. Som det flesta mindre ryggor så försvinner komforten om de blir för tungt lastade men det lilla problemet går ju att undvika med lite planering. Tyvärr finns denna modell ej kvar i Lundhags sortiment.

Lämna ett svar