You are currently viewing Tält: Hilleberg Nallo 2

Tält: Hilleberg Nallo 2

Tältet som tjänat mig väl även under riktigt svåra väderförhållanden.   

[P_REVIEW post_id=40 visual=’full’]

 

P1080092Vid fjällvandringen på Jämtlandstriangeln 2007, saknade jag tält. Jag lade ut en annons på att få köpa ett begagnat tält och en kille i samma stad hörde av sig och erbjöd sig att låna ut sitt tält och gav inga ersättningsanspråk. Jag åkte hem till honom och hämta inte bara ett tält, utan fick även låna hans sovsäck. När jag kom hem insåg jag att jag inte bara hade fått låna en sovsäck till ett värde av några tusen, utan att tältet också var ett Hilleberg Nallo 2, ett tält för nästan 7000 kr! Killen som lånade ut prylarna tog ju varken legitimation eller något annat, utan lånade ut dem i god tro (jag betalade honom givetvis kontant när jag lämnade tillbaka prylarna, som tack för hjälpen). Han tyckte väl bara det var kul att få hjälpa andra människor komma ut i naturen…

Detta blev första gången jag fick erfara ett Hilleberg Nallo 2 och jag blev såld direkt. Året därpå köpte jag ett eget, nytt tält.

Tältet är av förklarliga skäl inte lika slitstarkt som de tyngre varianterna, men det är ett kvalitetstält som jag litat på till 100% även när en stormbyar har attackerat tältet med full kraft. Jag har upplevt att vinden har vänt och börjat banka på tältet från sidan i full kraft (Jämtlandstriangeln 2007) och bara väntat på att tältstänger skulle knäckas eller att väven skulle ge sig. Icke. Tunneltältets nackdel är väl annars just det att man helst inte ska få vinden i sidan på det, utan få vinden längs med. Då står tältet bäst emot även kraftigare vindar.

P1050250Tältet är ett tvåmannatält och är i den lättare klassen. Det väger bara 2,3 kg med tältstänger och det går utmärkt att köra ner tältet i en kompressionspåse. Tältet blir då extremt litet och lättpackat. Det är två tältstänger med färgmärkning för framsida och baksida. Till det ett antal tältpinnar och stormlinor. Jag har övat snabbresning av tältet just ifall man skulle bli överraskad av en storm eller om något annat skulle inträffa som gör att man snabbt måste få upp ett skydd. När jag packar tältet så packar jag det kompressionspåse med framsidan ytterst och med en ögla till en tältpinne längst fram. På så vis kan jag slita upp tältet ur ryggsäcken, köra ner en tältpinne i öglan och dra ut hela tältet och dunka ner en tältpinne i en ögla längst bak för att säkra det temporärt. Därefter går det ruskigt snabbt att trä in tältstängerna och spänna upp tältet och sträcka det med ytterligare två tältpinnar. Jag reser tältet och säkrar det på under 30 sekunder i dagsljus och normal väderlek.

En anekdot är att jag kom hem från jobbet en dag och upptäckte att tältet som jag hade hängt på torkställningen, hade ramlat ner på gräsmattan – och i ett virrvarr av tältduk så stod gräsklipparroboten. En Husqvarna Automover 220 med tre roterande rakblad till knivar. Jag har tidigare tappat ner boxerkalsonger, som gräsklipparroboten gjort stringtanga av, så jag sprang helt förskräckt till tältet. Döm min förvåning när jag lyckades få loss trasslet och kunde sätta upp tältet – för att se att tältväven blivit rispad, men inte fått ett enda hål! Roboten hade stått och tuggat och försökt strimla tältet tills den fått in för mycket tältväv runt knivarna och då stannat. Helt otroligt att det inte ens blev det minsta hål. En stor portion tur givetvis, men nog är väven slitstark.

Många tunneltält, både billigare och dyrare, har problem med kondens och ventilation. Jag har under dessa år inte märkt av någon kondens alls och det har också gått utmärkt att laga mat i absiden.

Tältets nackdel är storleken och då inte minst om man är två personer och det är sämre väder utomhus. Jag är inte speciellt lång, bara 178 cm, men jag hade gärna velat ha liiite mer höjd för att kunna sitta upprätt i innertältets högsta punkt. Absiden rymmer två ryggsäckar utan problem och man får fortfarande plats med kängor, kök mm i absiden. Tycker man absidutrymmet är för litet, så finns Nallo 2 GT som har extra plats. Jag tycker dock det fungerar ok som det är nu, men att spendera 4-5 dygn i tältet i ett läger pga hårt fjällväder och inte kunna gå utomhus skulle helt klart kännas aningen klaustrofobiskt.

Summa summarum är att jag är extremt nöjd med tältet och ser det som ett av mina bättre inköp.

Lämna ett svar